Psykiater efter unge mænds dødsfald: Sen effekt gør morfinstof lumsk
To mænd døde lørdag formentlig grundet en overdosis af morfinpræparat. Psykiater kalder stoffet lumsk
De to unge mænd, som lørdag formentlig døde som følge af en overdosis, kan have ventet længe på rusen.
Morfinpræparatet, som den 19-årige og 20-årige fra Silkeborg menes at have taget, er et langtidsvirkende stof. Det er udviklet til at behandle stærke smerter, men effekten indtræder først efter op mod et halvt døgn.
Det forklarer psykiater Henrik Rindom. Han udtaler sig om stoffet Doltard generelt - ikke om den specifikke sag fra Silkeborg.
- Præparatet er langtidsvirkende, og det gør præparatet lidt lumsk. Unge, der ikke ved, hvad det er, de ligger og leger med, bliver utålmodige. De tænker ofte, at det nok ikke virker, eller at de har taget for lidt, og så er der risiko for overdosering, siger han.
Man bliver sløv
I modsætning til eksempelvis de opkvikkende stoffer ecstasy og kokain er morfinpræparater sløvende. Personer, som tager medicinen, vil derfor kunne opleve at få ro i kroppen og blive mere trætte.
- Man bliver sløv, og hvis man tager en overdosis, falder man til sidst i søvn. Det, man dør af, er, at stoffet lammer ens vejrtrækningscenter i hjernen, så man til sidst holder op med at trække vejret.
- Morfinpræparater misbruges hyppigt, men risikoen opstår især i hænderne på unge mennesker, som ikke ved, hvad det er for et stof, de har fået fat i, eller hvordan det virker. Så er det typisk - for ikke at sige altid - at det går galt, siger Henrik Rindom.
Ifølge ham kan man ikke se på andre, om de har taget et morfinpræparat.
Midt- og Vestjyllands Politi er endnu ved at efterforske sagen, og den endelige dødsårsag er ikke fastlagt. Dog har politiet advaret mod det pågældende morfinpræparat, som ifølge politiet er populært blandt unge i Silkeborg.
"Unge er risikovillige"
At det er unge mennesker, der taget er stof som Doltard, er ikke overraskende for Henrik Rindom.
- Det er unge mennesker, der er risikovillige, som er kommet i kontakt med nogen, der har stoffet og sælger det til dem. Så prøver de det, uden at de har sat sig ind i, hvad det er for et præparat, hvordan virker det, hvor lang tid virker det, hvad er risikoen for at dø – alt det her har de ikke undersøgt. De tager det bare, siger Henrik Rindom til TV MIDTVEST.
Det er ikke sikkert, hvordan de to unge mennesker fra Silkeborg har anskaffet sig stoffet, men Henrik Rindom har to teorier.
- Det mest sandsynlig er, at der er en patient, der har fået det udskrevet af sin læge, og som så har fundet ud af, at hvis han nu klarer sig med lidt mindre, så kan han sælge nogle af tabletterne. Det er den ene mulighed. Den anden mulighed er, at der er nogen i Silkeborg, der har købt præparatet på nettet, og selvom jeg ved, at toldvæsenet gør en stor indsats for at forhindre, at det kommer ind i landet, så er der alligevel noget, der slipper forbi, siger han.