Silkeborg Rideklub ramt af smitsom hestesygdom: - Det kommer til at have store konsekvenser

Fire heste og deres ejere er tvunget i isolation på grund af sygdommen kværke, som tvinger Silkeborg Rideklub til at aflyse sit årlige ridestævne og gå glip af vigtig indtjening.

2:10
Under den lyserøde hagesmæk gemmer sig bylder, som er et af symptomerne på hestesygdommen kværke.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Selvom det kun er fire ud af Silkeborg Rideklubs 63 heste, der er ramt af kværke, så går sygdommen ud over hele klubben.

- Vi er nødt til at lukke stedet ned og gå i karantæne. Det vil sige, at der ikke må komme nogen heste ind eller ud. Og så har vi også været nødt til at lukke ned for alle vores aktiviteter, siger Karoline Ida Sønderstgård, som er staldmedarbejder i klubben.

Det betyder ingen stævner, træninger eller arrangementer udenfor egen fold. Og sådan har det efterhånden været længe.

Den første hest blev syg midt i maj, og da den var symptomfri, var rideklubben i isolation i 21 dage, som kværke-reglerne foreskriver. Men klubben nåede kun at være karantænefri i fire dage, indtil den var gal igen.

- Sidste uge kom vi ud af karantæne, og så var næste hest syg, og så var det forfra igen, siger Karoline Ida Sønderstgård.

- Det var rimelig surt. Vi var to hernede, der skulle have været afsted til stævne samme dag, som vi fik det at vide, så det var rimelig ærgerligt.

Staldmedarbejder Karoline Ida Sønderstgård har flyttet sine egne heste ud på en mark i kværke-karantæne.
Staldmedarbejder Karoline Ida Sønderstgård har flyttet sine egne heste ud på en mark i kværke-karantæne.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Går glip af 100.000 kroner

Sygdommen kværke er en bakterie, som hestene har i kroppen, som kan blusse op. Det kan for eksempel ske, hvis hesten bliver stresset eller på anden vis får et dyk i sit immunsystem eller deler vandtrug med en rask smittebærer, forklarer Jonas Nørgaard, som er dyrlæge hos Højgaard Hesteklinik.

- Man kan kalde det lidt en børnesygdom. To tredjedele af hesten får en god immunitet over for det, så de ikke får det så meget igen. Men resten bliver rigtig syge igen og igen, siger han og kalder sygdommen meget smitsom.

Ifølge dyrlæge Jonas Nørgaard er kværke meget smitsom, og man bør derfor tage sygdommen alvorligt.
Ifølge dyrlæge Jonas Nørgaard er kværke meget smitsom, og man bør derfor tage sygdommen alvorligt.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

- Langt de fleste har det som en halsbetændelse og kommer oftest selv over det. Men det er vigtigt, at man reagerer på det, fordi nogle har brug for hjælp, siger Jonas Nørgaard.

Der er altså al mulig god grund til isolation og karantæne for at undgå smitte. Men det kommer alt sammen med en pris.

For Silkeborg Rideklub betyder det nemlig, at de må aflyse et årligt stævne på klubbens egne baner, der skulle være afholdt i uge 29. Klubben går dermed glip af en indtjening på cirka 100.000 kroner, anslår formand Maria Bast.

- Der er ingen tvivl om, at efter halvandet år med Covid-19 er vi fortsat på smalkost i Silkeborg Rideklub. Vi håber, at vi i løbet af efteråret kan holde et eller to ekstra stævner og lave andre aktiviteter, som kan være med til, at et eventuelt underskud ikke bliver så stort, som der er udsigt til nu, siger hun.

Karoline Ida Sønderstgård har flyttet sine egne heste for at være ekstrasikker på at kværken slipper sit greb.

- De står på en mark for at komme ud af kværke-karantænen og skal så stå der i tre uger, så jeg kan ride stævner igen, siger hun.

Indtil alle heste og ejere har været symptomfri i tre uger, må Silkeborg Rideklubs medlemmer nøjes med at ride og have undervisning derhjemme.