Viceborgmester vil fjerne omdiskuteret mindesten
Silkeborg Kommunes viceborgmester vil fjerne en mindesten, der ærer de danskere, der faldt i tysk tjeneste under 2. Verdenskrig. Han har nu taget sagen op i økonomiudvalget.
Ved Kongensbro i Silkeborg Kommune står en omdiskuteret sten.
Den er placeret i en mindelund, der blev indviet i 1971, til ære for nogle af de danskere, der faldt under 2. Verdenskrig – danskere, der vel at mærke er døde i tysk tjeneste.
Og det er netop den detalje, der vækker diskussion.
For nylig stødte Radikales Johan Brødsgaard på debatten. Han er viceborgmester i Silkeborg Kommune og formand for kommunens kulturudvalg. For ham er det ikke svært at vælge side.
- Jeg synes ikke, at vi i vores kommune skal have en mindesten for folk, der kæmpede på tyskernes side. Jeg synes ikke, det er i orden, hverken moralsk eller historisk, siger han.
Men uanset om de faldne var på dansk eller tysk side, skal mindestenen bevares. Det mener amatørhistorikeren Lars Larsen.
- Så kommende generationer kan se den og tage ved lære af den del af historien – også så noget lignende ikke gentager sig.
Han tager kraftigt afstand fra nazismen, men han synes, at mindestenen repræsenterer en vigtig del af historien, som vi skal tage ved lære af - også selvom den først er opført efter krigen.
- Den hører med, selvom det ikke er den del, vi er mest stolte af. Vi skal passe på med at fjerne det, vi ikke kan lide, for så risikerer vi at få en skævvridning på historien, siger han.
En sag i økonomiudvalget
Johan Brødsgaard køber ikke det historiske argument for at bevare stenen. For ham at se er stenen ikke vigtig for historien om 2. Verdenskrig, fordi den først er opført 26 år efter krigens afslutning.
- Dem, der satte stenen op, hylder jo dem, der var på nazisternes side. De, der kæmpede, har frivilligt valgt at kæmpe på tyskernes side, så der er jo ikke tale om nogle stakler, der er blevet truet på livet for eksempel, siger han.
- Decideret at mindes dem i en positiv kontekst, synes jeg, ikke er relevant overhovedet.
Viceborgmesteren har mandag eftermiddag fremlagt sit ønske om at få fjernet stenen for økonomiudvalget i Silkeborg Kommune. Det er hans fornemmelse, at han har flertallet med sig.
Hvis ikke stenen kan fjernes, kan et alternativ være at lave den om til et mindested for dem, der mistede livet til nazisterne under krigen, foreslår Johan Brødsgaard.
Om to uger skal udvalget stemme om sagen, og der forventer Johan Brødsgaard, at der falder en afgørelse.