Akut sygemelding fik færge til at ligge stille en hel nat: - Det er sådan noget, der ikke må ske
I otte timer sejlede færgen til Fur ikke på grund af manglende personale, og det er meget bekymrende, lyder det fra furboerne.
Normalt sejler færgen til Fur omkring 72 gange i døgnet på den her tid af året, men natten til lørdag lå den pludselig helt stille. En akut sygemelding blandt det vagtsatte personale gjorde det umuligt at bemande færgen efter reglerne, og derfor måtte færgen indstille sin sejlads i otte timer.
Og det er noget, der bekymrer furboerne rigtig meget.
- Det er jo vores livsnerve at have færgen. Det gælder både for erhverv og turister, men også sikkerhedsmæssigt – at vi kan få hjælp fra ambulancer og politibiler, der kan komme herover, og det er jo ikke muligt, når de vælger at lukke det helt, siger Karen Ladefoged, der næstformand for Ø-foreningen.
Hun bliver bakket op af formanden for øens udviklingsråd, der kalder weekendens færgeaflysning for en katastrofe.
- Det er sådan noget, der ikke må ske.
- Vi har masser af jobs her på øen, og folk pendler frem og tilbage over Fursund. Det svarer jo til, at man sætter bomme ned ved tilkørselsvejene til Holstebro eller Skrive og siger, at ingen må køre ind eller ud fra byen mellem 23.00 om aftenen til 07.00 om morgenen. Så vil både Skive og Holstebro gå i stå, siger John Bertelsen.
Begge furboer frygter, at der kan ske lignende aflysninger i fremtiden. Bølgerne går nemlig lige nu lidt højt mellem færgepersonalet og deres øverste arbejdsgiver, Skive Kommune.
Midlertidig overfartsleder skal få styr på færgeriet
Den seneste tid har færgeselskabet været præget af flere sygemeldinger, men det er første gang, at færgen har måtte indstille sin sejlads i så lang tid ad gangen, for det var simpelthen ikke muligt at finde en afløser, da en medarbejder meldte sig syg nogle timer før sin vagt.
- Det er dybt, dybt beklageligt, at vi overhovedet kommer dertil, men i bund og grund kan man sige, at jo flere medarbejdere, der ikke er disponible – det kan være ferie, sygdom eller andet – jo sværere bliver det at inddække, siger Christian Axelsen.
Han er chef for drift og anlæg under forvaltningen for teknik, miljø og udvikling ved Skive Kommune. Det er i sidste ende ham, der står med det øverste ansvar for Fursund Færgeri. Og med den sidste tids forskellige udfordringer omkring færgen har han set sig nødsaget til at ændre i organiseringen af arbejdet ombord.
- Det fundamentale grundlag for at vi kan have en færge, der sejler, er, at vi har en vagtplan, der fungerer. Der har været ting, der ikke fungerede, og det har været med til at presse situationen omkring færgeriet. Det tager vi netop ansvar for nu, og derfor har vi ansat en konstitueret midlertidig overfartsleder, som skal rette op på det her, siger driftschefen.
Kan du forstå, at borgerne på Fur kan være bekymrede for det her?
- Det er ikke en sædvanlig hændelse det her, så det er klart, at den kan være med til at skabe utryghed.
- Der har selvfølgelig været en stor bekymring især fredag aften, om hvad det betød. Hvad nu, hvis man blev syg? Eller hvis der kom brand eller behov for politi? Og det havde vi en god dialog med beredskaberne og ældrepleje om. Vi gjorde virkelig, hvad vi kunne for at sætte tryghed og sikkerhed i højsædet her.
Furboer vil have en plan for fremtidige sygemeldinger
Sygemeldingen kostede furboerne 14 afgange, og det er en situation, de for alt i verden ikke vil stå i igen.
- Selvfølgelig kan der komme sygemeldinger, men som regel kan man finde nogle, som kan dække ind. Det, tænker jeg bare, er svært med en færgemand, så en eller anden plan må der lægges for, hvis en lignende situation skulle opstå, siger Ø-foreningens næstformand, Karen Ladefoged.
Derfor gør øens udviklingsformand nu klar til et møde, hvor hændelsen skal gennemgås detaljeret, så der kan blive fundet en løsning.
- Jeg håber, at vi snarest får et møde i ø-udvalget, hvor kommunens forvaltning kommer og redegør for, hvad der er sket, og hvad der er baggrunden for det, der er sket. Og så må vi jo forholde os til den redegørelse, og så tage bestik af situationen der. Men mit klare håb og ønske er, at vi aldrig nogensinde mere kommer til at opleve, at en hel vagt bliver aflyst, siger John Bertelsen.
Ingen ansatte ved Fursund Færgeri har mandag ønsket at stille op til interview om hændelsen.