Havet gisper og fjorden stinker: Nu har 25.000 skrevet under for at få Limfjorden tilbage
Havetgisper.dk har lavet en underskriftsindsamling til et forslag, der vil forbyde landbruget at dyrke jorden og sprede gødning omkring sårbare vandløb, fjorde og kyster.
Vandet i Limfjorden er forurenet og mangler ilt.
Og i Virksund kan det mærkes som ubehageligt snask.
- Hvis vi bader herude for enden af havnen, får vi ikke sand mellem tæerne – men mudder mellem tæerne, siger Jens Kofoed, der er Formand for Virksund sejlklub og bestyrelsesmedlem i Dansk sejlunion.
Formanden har selv skrevet under på underskriftsindsamlingen fra Havetgisper.dk. En underskriftindsamling, der skal hjælpe til et renere havmiljø.
- Det er rarere at sejle rundt i blåhvidt vand end brunalger og skidt og møg, siger han.
De har i Virksund sejlklub været førstehåndsvidner til en fjord i nød.
- I junimåned var vandet i en periode helt mælkehvidt på grund af alt det bundslam og bundvending, der kom, siger Jens Kofoed.
Og synet er ikke den eneste sans, der oplever iltsvindet.
- Det er ikke saltvand, det lugter af, men sådan set skidt og møg. Lige nu er der jo ingen fisk i vandet, og vandet er stendødt, siger han.
Giv os et liv på vand, der er til at holde ud
Det bliver ifølge Jens Kofoed mindre behageligt at dyrke sejlsporten, når farvandet ser ud, som det gør. Og derfor er det altså en viljefast formand, der vil have politikernes opmærksomhed.
- Det er nu, vi skal gøre noget. Der er simpelthen behov for, at der bliver handlet. Vi håber, at politikerne handler nu, og at der bliver taget initiativer, så vi får reduceret iltsvindet i fjorden, fisk tilbage i vandet og et liv, som er til at holde ud for os, der kan lide at være på vandet, siger han.
Gorm Wæhrens, der er bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening, har det på samme måde.
- Vi er gået om den varme grød uden at sige, at nu skal det gøres. For Skive Fjord er færdig, som den har det lige nu, siger han.
Tiltagene arbejder han blandt andet selv på i Kystvandrådet, som han også er en del af. Men allerede nu kan han sige, at en stor del af problemet kan løses gennem andre dyrkningsmetoder i landbruget.
Mange af de næringsstoffer, der bruges på markerne tæt på vandløb, siver ned i vandet og dermed ud i Limfjorden for eksempel og forurener.
- Der er for mange næringsstoffer i vandet, og vi har 70 procent af næringsstofferne i vandet fra landbruget, og det skal være meget mindre. Bønderne vil gerne hjælpe, men de vil også gerne vide, hvad de skal gøre, fortæller Gorm Wæhrens.
Politikerne lytter
Gorm Wæhrens ser en politisk lydhørighed - han mangler bare handling. Og spørger man det konservative folketingsmedlem Per Larsen, der også er med i Miljø- og Fødevareudvalget, så behøver der ikke gå længe, før der er politisk handling.
- Med de billeder, vi har set i fjernsynet på det sidste med døde ting i vandmiljøet, så må vi bare sige, at det vil vi ikke blive ved med at se på. Der skal gøres noget.
Gorm Wæhrens satser på, at flere danskere vil hoppe med på vognen og skrive under på Havetgisper.dk, så presset på politikerne kan vokse sig større.
- Jeg håber, at der kommer 75.000 - 100.000, der tilkendegiver, at man vil have ilten tilbage i fjorden, fortæller bestyrelsesmedlemmet fra Danmarks Naturfredningsforening.
Kampagnen skal kulminere den 29. oktober med en landsdækkende begivenhed, hvor de fremmødte skal holde vejret i et minut for at sætte fokus på det dårlige miljø for fiskene, der ikke kan få vejret flere steder i Limfjorden.
- Det er der ingen, der dør af. Men det gør fiskene. Det har de gjort i hobetal herude, slutter Gorm Wæhrens.