Lystfiskere vil skræmme pelset rovdyr væk med larm
Sæler udgør en stor fare for havørreder og dermed lystfiskernes chancer for bid på krogen.
Den kan se nuttet ud. Store, sorte øjne og en pels så blød.
Men sælens skind bedrager, for bag det kære ydre gemmer der sig en vaskeægte dræber.
En ny undersøgelse fra DTU Aqua i Silkeborg viser ifølge Danmarks Sportsfiskerforbund (DSF), at mange havørreder aldrig kommer forbi Virksunddæmningen, når de i løbet af foråret trækker ind i Limfjorden og søger direkte mod vandløbene ved Viborg.
I stedet bliver de fortæret af de sultne sæler ved dæmningen mellem Hjarbæk Fjord og Lovns Bredning. Derfor ønsker Viborg Sportsfiskerforening og DSF at undersøge om en højtaler under vandet kan skræmme de pelsede rovdyr væk og holde ørrederne i live.
- Vil vil gerne have at vores fisk kan komme nogenlunde uskadte igennem.
- Der er tale om et rigtig kritisk vejkryds. Her skal de (fiskene, red.) hjælpes over som skolebørn, fortæller Jørgen Buch, der er formand i Viborg Sportsfiskerforening.
Det er planen, at effekten af de såkaldte sælskræmmere skal undersøges i samarbejde med Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE), der hører under Aarhus Universitet.
Ligger i beskyttet naturområde
I første omgang er det planen, at man vil sætte en sælskæmmer op på hver side af slusen. Her fra skal de udsende lydbølger af 14 kHz i et sekund ad gangen på tilfældige tidspunkter.
- Lyden er så kraftig, at sælerne får ondt i ørene. Den skal være så kraftig for at sælerne ikke vil have fisken, forklarer Jonas Teilmann, der professor hos Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.
I forbindelse med udbygningen af gasledningen Baltic Pipe har man gjort brug af sælskræmmere. Her har de vist sig at være effektive overfor sælerne inden for en afstand af 200 til 600 meter.
Men når det til en sælskæmmer i en fjord, så kræver det en helt særlig godkendelse fra Miljøstyrelsen.
Virksunddæmningen ligger nemlig ved et Natura 2000-område, der er beskyttet af særlige regler. Derudover findes der flere oddere i området.
Derfor kræver det en dispensation fra Miljøstyrelsen, hvis fiskerne skal have opfyldt deres drøm.
- Hvis vi kun laver vores forsøg om dagen, så kunne det være (en løsning, red.), forklarer Jonas Teilmann med henvisning til odderne, der er nataktive.
Forening risikere at lukke
Fra området ved Virksunddæmningen har Jørgen Buch spottet en af de mange plettede rovdyr.
Men selvom fiskedræberen ofte huserer ved bredden nær dæmningen, så vil lystfiskerne holde sig til fiskestænger.
- Jeg tror nok, at vi kunne få lov til at skyde efter et par sæler eller skarver, men vi er fiskere og ikke jægere, understreger han.
Ifølge sportsfiskeren kræver det en hurtig afklaring fra Miljøstyrelsen, hvis ikke manglen på ørreder skal koste foreningens liv.
- Jeg vil tro, at vores foreningen er i risiko for at lukke om nogle år.
Hvis det viser sig, at projektet ikke vil påvirke odderen negativt, så går sportsfiskerne og DCE snart i gang med den endelige projektbeskrivelse med målsætningen om, at de to højtalere kan placeres næste år.