Efter opkast og diarre - Vestjysk virksomhed tilbagekalder østers
Venø Seafood har fået flere henvendelser fra kunder, som er blevet syge efter at have spist Norske sandefjords-østers og tilbagekalder dem nu.
Østers er en populær spise til nytår, men efter at have nydt dem for fem dage siden er flere blevet syge.
Det oplyser Venø Seafood, som står for det største salg af østers herhjemme. Virksomheden har fået et begrænset antal henvendelser fra kunder, som har fået opkast og diarre efter nytårsmaden og er derfor blevet pålagt at tilbagekalde et parti østers.
- Hvis de igangværende undersøgelser påviser, at det faktisk er vores parti, der er kilden til sygdomstilfældene, så vil vi naturligvis dybt beklage det, for vi ønsker naturligvis ikke, at nogen bliver syge, siger Kristian Borbjerggård, direktør og ejer af Venø Seafood.
Det drejer sig helt konkret om 3868 styk Norske Sandefjords-østers med pakkedato fra 27.-30. december 2022.
Fødevarestyrelsen er lige nu i gang med at undersøge, hvad østerserne fejler, men for en sikkerhedsskyld har Venø Seafood valgt at tilbagekalde dem.
- Vi fik første mistanke i mandags efter de første få henvendelser og tog hurtigt vores forholdsregler og valgte at tilbagekalde dem, selv om vi ikke ved, hvad de fejler, og selv om de fleste er spist til nytår. Det er ikke noget, man gemmer.
- Vi har da også fået mange henvendelser fra folk, som har spist dem og synes, at de smagte dejligt, siger Kristian Borbjerggård.
Testet som de skulle
Venø Seafood er især kendt for deres danske Limfjordsøsters, men da de lige nu er truet af en dødelig parasit, er de ikke mulige at sælge.
I stedet har virksomheden importeret norske og irske østers, og det er altså et parti af de norske østers, som lige nu er under mistanke for at forårsage sygdom, til trods for det var testet.
- Alle østers var testet, som de skulle. Vi går altid en ekstra mil for at sikre, at alle regler følges til punkt og prikke, hvad angår produkternes kvalitet og hygiejnekontrol, siger ejeren af Venø Seafood.
Han kan dog glæde sig over en omsætning, som ligger 30 procent over salget for et år siden.
- Vi har solgt alt det, vi kunne, så vi kommer fra total optur til det her. Men sådan er branchen, når man arbejder med så mange varer og kommer bredt ud.
Både virksomheden selv og Fødevarestyrelsen laver løbende prøver for at finde ud af, om sygdomstilfældene skyldes østerserne, og i så fald hvad årsagen er. Konklusionen ventes tirsdag i næste uge.
En af mistankerne går på norovirus. En virus, som virksomheden også stiftede bekendtskab med for fem år siden, hvor flere blev syge efter at have spist Stillehavsøsters fra Lemvig.
Ligger man inde med Norske Sandefjords-østers batch nr. CO4, skal de enten kasseres eller tilbageleveres.