Skolelærer blev 'omsorgstræt': - Hvorfor ikke blive færgenavigatør?

Landsdelens færger mangler folk, der kan sejle dem. Carsten Sølvsten så ny uddannelse som sit snit til at komme på vandet.

0:19
Foto: Simon Hvid Sig, TV MIDTVEST

Hvis man skal ud på limfjordsøen Venø er der en enkelt udfordring. Man skal over vandet. Som sagerne står i dag, kan man få hjælp af Venø-færgen, der bliver navigeret af erfarne færgefolk. Dem bliver der bare færre og færre af. Og det er ikke det eneste problem.

- Vi er gamle. Lige nu er gennemsnitsalderen på medarbejderne her på færgen 62 år, fortæller Charly Clemmensen, der er overfartsleder på Venø-Færgen og fortsætter:

- Der skal til at ske noget.

Heldigvis er der en skolelærer på egnen, der ofte har skævet over til færgen. Indimellem har han også drømt om selv at stå ved roret. Ham vender vi tilbage til. 

Det er nemlig ikke kun på Venø, der er udfordringer. Hele branchen har i en årrække kunnet regne sig frem til, at de ville løbe tør for kvalificeret arbejdskraft. 

Derfor har Navigationsskolen på Ærø valgt at gribe ind. De har oprettet en ny uddannelse, hvor de vil hverve færgefolk fra helt andre brancher.

- Indtil nu har det som regel været fiskere, der kunne tage de sidste år af deres arbejdsliv på de små færger. Problemet er, at der ikke er ret mange fiskere tilbage, fortæller Helle Bak Poulsen, der er rektor på skolen. 

Skolelærer var 'omsorgstræt'

Skolelæreren fra Struer-egnen hedder Carsten Sølvsten. Han er 52 år, og han har som sådan ingen erfaring med skibsfartøjer. Han har dog sejlet lidt i jolle, og så har han hele sit liv været fascineret af fjordens færger. 

- Fjorden kan bare noget fantastisk. Derude slapper man fuldstændig af, og jeg tænkte: Det kan være, jeg kan lave en kombi med mit arbejdsliv, siger Carsten Sølvsten.

Sagen er nemlig den, at 23 år i skolevæsnet har sat sine spor i ham. 

- Jeg endte jo nok med at blive lidt 'omsorgstræt'. Så jeg tænkte, at det måske var nu, jeg skulle tage et spring, hvis jeg skulle noget andet i mit arbejdsliv, siger Carsten Sølvsten. 

Da Carsten Sølvsten så hørte om den nye uddannelse, der var målrettet de små færger, var han ikke i tvivl.  

Forstå færgen på rekordtid 

Uddannelsen ligger på Ærø. Den tager 14 måneder i alt, hvoraf halvdelen er praktiktid på en bestemt færge. 

Der er ikke nogen krav om, at man har erfaring med at arbejde på vand. 

Et af fagene på skolen er motorlærer og elteknik
Et af fagene på skolen er motorlærer og elteknik

Efter fire indledende uger på skolen har Carsten Sølvsten påbegyndt sin praktiktid på Venø-Færgen. Han er begyndt på dækket, hvor han skal billettere og pakke færgens bildæk. Senere skal han lære at styre færgen. 

- Det synes jeg stadigvæk er lidt grænseoverskridende, for underlaget bevæger sig jo, og der er meget, man skal holde styr på, siger Carsten Sølvsten. 

- Han skal nok lære det

For Carsten Sølvstens chef, overfartsleder Charly Clemmensen, har det været en god oplevelse at få en ny ansat. Også selvom han ikke har kunnet det samme som tidligere nytilkomne. 

- Der kan være rigtig meget strøm på Venøsund, og den her type elever har jo ikke erfaring med at sejle på vand, der bevæger sig. Det har typisk været fiskere eller andre med maritime erfaringer, siger Charly Clemmensen.  

Ikke desto mindre er Charly Clemmensen overbevist om, at den nuværende besætning godt kan oplære folk uden blå baggrund.

- Det kræver noget oplæring, og så kommer erfaringen jo ligeså stille, men Carsten tager det rigtig godt, selvom det er et stort skifte, siger Charly Clemmensen.