1. Tjek dagspressen og Fødevarestyrelsens udmeldinger for advarsler om giftige alger i havet
Hvis der er fundet giftige alger, bakterier eller anden forurening i de områder, der bliver overvåget, udsender Fødevarestyrelsen en nyhed til pressen. Fødevarestyrelsen melder ud hver uge om resultaterne i muslingeovervågningen.
Du kan abonnere på "Udmeldinger om muslingeovervågning" her – vælg "Fiskeri" i listen.
2. Tjek om området er åbent for høst af muslinger og østers
Hvis du vil samle muslinger eller østers, bør du holde dig til de områder, hvor der er taget prøver, og som er overvågede og åbnet for høst. Områder er kun åbne for høst, når Fødevarestyrelsen har meldt ud, at de er åbne, i den ugentlige "Udmelding om muslingeovervågning".
Se kortet over åbne produktionsområder for muslinger og østers her.
Du kan tjekke, om et produktionsområde er åbent eller lukket for kommerciel høst af muslinger og østers her - tryk på seneste udmelding – "Fiskeri"
Alle produktionsområder er som udgangspunkt lukkede. Saml ikke i eller i nærheden af lukkede områder. Et område er lukket, hvis der er algegifte, kemiske og mikrobiologiske forureninger, eller fordi der ikke er udtaget prøver i området. Der bliver taget prøver for giftige alger, algegifte, bakterier og kemiske forureninger. Hvis et område er lukket pga. analysesvar, vil det fremgå af Udmelding om muslingeovervågning.
Læs mere om Fødevarestyrelsens overvågning af områder, hvor der høstes kommercielt her
3. Hold øje med, om vandet er klart
Hvis vandet har været klart i længere tid, er der mindre risiko for giftige alger og giftige muslinger og østers. Find flere informationer om forekomsten af alger. De lokale myndigheder – kommunerne og Naturstyrelsens lokale enheder – har informationer om lokale opblomstringer.
Find Naturstyrelsens lokale enheder
4. Undgå forureningskilder
Undlad under alle omstændigheder at samle i nærheden af å- eller spildevandsudløb, havneudløb og byer. Hold dig til områder, som du kender godt, og hvor der ikke er spildevandsudløb og andre forureningskilder i nærheden. Undgå også at indsamle lige efter storm og oversvømmelser.
5. Vær opmærksom på risiko for algegifte, hvis du høster muslinger eller østers fra havhaver
Det er blevet populært selv at opdrætte østers eller muslinger i havhaver.
Hvis du høster til privat forbrug fra en havhave, der ikke bliver overvåget for algegifte m.m., skal du være opmærksom på, at der kan være risiko for algegifte i muslingerne. Tjek om der er eller har været giftige alger i høstområdet.
Undlad at høste i en havhave, hvis der er risiko for spildevand og dermed for bakterier og virus, f.eks. efter store regnskyl, stormflod osv.
Muslingerne er til privat brug og må derfor kun bruges i din egen husholdning.
6. Undgå virus og bakterier ved at varmebehandle muslinger og østers
Hvis du spiser østers rå, kan du blive syg af virus og sygdomsbakterier. Hvis du varmebehandler muslinger og østers til minimum 100 grader i 1 minut inden servering, undgår du virus og bakterier.
Muslinger og østers kan ophobe både algegifte, kemiske forureninger samt virus og sygdomsbakterier. Bemærk, at algegifte og kemiske forureninger derimod ikke forsvinder ved en varmebehandling.
7. Tjek, at muslingerne er friske, inden du koger dem
Tjek altid, at muslingerne er friske og kassér dem, hvis de ikke er friske. Muslinger, der er åbne inden kogning, lukker sig ved et let slag på skallen, hvis de er friske. Muslinger, der ikke lukker tæt, bør kasseres. Muslinger, der ikke har åbnet sig under kogningen, bør kasseres.
Kilde: Fødevarestyrelsen, Råd til private om at samle muslinger og østers (foedevarestyrelsen.dk)