Biavlere føler sig presset ud af nationalpark: - Jeg har det dårligt med det

Der er opstået stor uenighed mellem biavlere og organisationen Verdens Skove i Nationalpark Thy. Striden handler om honningbier og vilde bier.

2:28
Her kan du se indslaget om bistriden i Nationalpark Thy.
Foto: Alexandra Lysgaard, TV MIDTVEST

En strid om vilde bier og honningbien er brudt ud i Nationalpark Thy.

I nationalparken har der i flere hundrede år været bistader, men det kan dog snart være slut. Organisationen Verdens Skove vil nemlig have honningbierne ud, fordi de mener, de fortrænger de vilde bier.

Den idé er biavlerne ikke med på. De føler, at de nu bliver sparket ud af deres eget område.

- Det er simpelthen en stor del af vores DNA. Det er jo prikke over i’et, når vi snakker om biavl i Thy, at vi kan få lov til at sætte dem på lyng, siger Henrik Eriksen, der er formand for Sydthy-Thyholm Biavlerforening.

- Jeg har det meget dårligt med det. Vi bliver presset ud, lyder det.

Vilde bier bliver presset af honningbier

Ifølge Verdens Skove er der ganske enkelt ikke plads til både honningbier og vilde bier på statens arealer.

- Honningbier konkurrerer med de vilde bestøvere i naturområder, og de kan være med til at presse dem i deres naturlige levesteder, forklarer Philip Hahn-Petersen, der er naturrådgiver og medlem af Verdens Skove.

- Det har man ikke været så bevidst om tidligere, og derfor har man heller ikke slået alarm, når man har sat honningbier ud. Men i kraft af at vi bliver mere og mere overbeviste om, at det kan udgøre et problem, skal man være forsigtig med ikke at udsætte de her insekter for et unødigt pres fra honningbiernes konkurrence.

Nedlægger bistader

Det er ikke mere end få uger siden, der blev trukket lod om 11 af de omkring 50 bistadepladser i Nationalpark Thy. Syv af dem er blevet tildelt Verdens Skove, som i stedet for at producere honning vil nedlægge stadepladserne.

- Vilde bier har vi et internationalt ansvar for at beskytte og bevare, så derfor vil vi gerne at vores særligt beskyttede naturområder er forbeholdt de vilde arter, der har behov for det. Så må der være plads til honningbier i resten af landet, siger Stine Tuxen, Biolog, Verdens Skove.

At Verdens Skove lagde billet ind på bistaderne kom dog som noget af en overraskelse for Naturstyrelsen.

- Der er tale om en kulturarv, vil jeg næsten sige. Der har været opstillet bistader på de store klitheder med lyngarealer lige så lang tid, som folk kan huske. Og det er jo specielt her, hvor vi har lyngtrækket, at vi har den politik med bistader. Vi var sikre på, at det alene var biavlere, der ønskede at byde ind på de her pladser, så det er en ny situation for os, lyder det fra skovrider hos Naturstyrelsen Ditte Svendsen.

Er der plads til begge slags bier?

Biavler Henrik Eriksen føler sig overbevist om at begge slags bier sagtes kan trives side om side.

- Der bør være plads til både honningbien og de vilde bier. Den natur, vi har fået overdraget, som vi skal forvalte, den vil vi gerne bringe videre til vores børn og børnebørn i endnu bedre stand.

Hos Verdens Skove står man dog fast på det modsatte synspunkt.

- Det er vigtigt, vi har nogle steder, hvor naturen har førsteret, hvor de vilde arter har ret til at udfolde deres liv, og hvor vi så kan komme og få nogle dejlige naturoplevelser. Det er skønhed for fuld udblæsning. Der er ikke brug for honningbier i naturen, siger Philip Hahn-Petersen.

Aarhus Universitet skal levere den nødvendige viden på området, så det kan fastslås, om honningbiernes tilstedeværelse påvirker de vilde bier.