Det ligner et olieudslip - sandheden er en anden
Det, der ligner et rødligt olieudslip, skabte stor opmærksomhed for de bilister, der kørte over Vildsundbroen i Thisted.
En chauffør, der kørte over Vildsundbroen, gjorde store øjne, da han så, det der lignede et olieudslip ved Vildsund Havn.
Han kontaktede straks politiet og inden længe rykkede Nordjyllands Beredskab mod Vildsund Havn klokken 9.05.
Da de kom ud til havnen, kunne indsatslederen dog hurtigt konstatere, at det ikke var en opgave for dem.
- Det lignede også et olieudslip, men det er kun alger, siger Mogens Hansen, der er indsatsleder hos Nordjyllands Beredskab og tilføjer:
- Det er en hel naturlig proces, når det er så varmt. Når algerne dør, får de en mærkelig farve og bliver grødagtig i konsistentsen.
Selvom det så farligt ud, måtte beredskabet køre fra havnen og give opgaven videre til naturen.
- Det kan vi ikke gøre noget ved, det er kun et vejrskifte, der kan det, siger Mogens Hansen.
Vejret spiller en stor rolle for opblomstringen
Det rødlige vand blev også bemærket af fritidssejlerne, der kom forbi havnen.
Tommy Kristensen var på vej ud på fjorden i sin båd, da han så sig en ekstra gang i vandet.
- Det ligner en stor rød suppe. Jeg håber, det er bedre, når vi kommer ud på fjorden, siger han.
Han bor få kilometer fra havnen og kommer der gerne et par gange i ugen. Selvom han har oplevet alger før i fjorden, har det sjældent været så langt inde ved kysten.
- Jeg har ikke set det sådan her inde i havnen før. Det virker virkelig ulækkert, men får ikke lyst til at bade, når det ser sådan her ud, siger han.
Selvom det ser ganske unaturligt ud, er det helt normalt, kan Kaare Manniche Ebert, der er biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund, bekræfte.
- Det sker, når algerne rådner, fordi der ikke er strøm i vandet - så kan de ikke bliver båret væk. Det er typisk ved Limfjorden, hvor der ikke er meget strøm, siger han.
Den store opblomstring af alger skyldes blandet andet vejret, peger biologen på.
- Når det regner, bliver der skyllet næring ud af markerne og ud i fjordene. Her ryger algerne til bunds, hvor der er strømlæg, siger Kaare Manniche Ebert.
I år bød vejret på en ganske våd januar, der satte gang i algeproduktionen.
Når temperaturen stiger i forårsmånederne og ilten forsvinder i vandet, overtager bakterierne og sætter gang i en forrådnelsesproces.
- Kvælstof der er blevet skyllet ud i vandet og et hjørne i vandet uden strøm og har givet opblomstringen, bekræfter biologen.
Han peger også på, at løsningen ligger ude af vores hænder, når algerne først er gået i forrådnelse.
- Sket er sket. Næringsstofferne er der ude, iltsvindet har været der, forrådnelsesproces er gennemført. Det bliver ikke rigtig godt, før der kommer frisk vand ind igennem blæst og regn, siger Kaare Manniche Ebert.
Den nye normal spår biolog
Det kan se ud til, at vi skal vende os til lignende algeopblomstringer i fremtiden, fortæller Kaare Manniche Ebert.
- Vi har set det de sidste par år, at algeproduktionen starter tidligt. Vi så dem allerede sidst i marts måned i år, siger han.
De våde vintre kombineret med varme og vindstille somre, gør kun forholdene bedre for algeopblomstring og senere forrådnelse.
- Det er den nye normal. Med mindre vi får begrænset mængden af kvælstof.
Biolog Kaare Mannicke Ebert peger på, den langsigtede løsning på problemet er at kigge på mængden af kvælstof i landbruget, når vejrforholdene er svære at ændre på.
- Alle er enige om, at forklaring er for meget kvælstof i vandet, og at løsningen er begrænsning af kvælstof, siger han.