Her kan du købe rådhuset for en slik

Thisted Rådhus kommer med i ny, hæderkronet klub. En klub, hvor du kan både slikke på huset og få det med for en slik.

2:00
Det er flot repræsentant for den arkitektur, Bindesbøll valgte, siger museumsleder.
Foto: Mette Sonne Rohde, TV MIDTVEST

Store vinduer på førstesal, en guldkrone i toppen og en gavl i hollandsk renæssancestil.

Mange thyboer og turister sætter pris på Det Gamle Rådhus i centrum af den gamle handelsby. Og nu bekræfter en samling frimærker, at der er noget om snakken.

Rådhuset, der har stået i Thisted siden 1853, er nemlig ét af fire rådhuse, der er en del af en ny frimærkeudgivelse fra PostNord.

Jytte Nielsen, der er museumsleder ved Museum Thy, ser flere grunde til, at den gamle bygning bliver betragtet som en arkitektonisk perle.

Hun peger blandt andet på, at arkitekten bag det gamle hus, Michael Gottlieb Bindesbøll, har skabt et byggeri med store vinduer og saloner, der kunne imponere byens borgere med detaljer kendt fra Christian 4., den hollandske renæssance og samtiden.

- Det er super godt, at Thisted Rådhus er blevet udvalgt. Det fortjener det. Det er flot repræsentant for den arkitektur, Bindesbøll valgte, siger hun.

Thisted Rådhus på frimærke
Foto: PostNord

Fra kendt museum til Thisted

Arkitekten Michael Gottlieb Bindesbøll har blandt andet lagt streger til Thorvaldsens Museum i København og Vram Gunnarstorp slot i Skåne.

Alligevel lykkedes det for driftige thyboer, at lokke arkitekten til at designe det nu anerkendte rådhus i Thisted.

Baggrunden var et stigende befolkningstal i købstad, og efter godt 10 års arbejde stod rådhuset klar i 1853.

- Der har været rådhus, hvor man samlede alt. Den gang kunne man rumme den dømmende og udøvende magt under samme tag, forklarer Jytte Nielsen med henvisning til, at bygningen blandt andet lagde lokaler til arrest, politi og sparekasse.

Den prominente bygning i Thisted Gågade har også tjent en vigtig rolle for centraladministrationen i København.

- Det var vigtigt for den udøvende magt at have et lokal repræsentation, hvor man kunne formidle al det, der skulle formidles fra København, siger hun.

Det er ikke kun museumsinspektøren, der sætter pris på hæderen fra PostNord og Realdania By & Byg, der har hjulpet med at udpege Det Gamle Rådhus.

- Det jeg rigtig glad og stolt over. Det har historisk set været en stor ting, når personer eller bygninger bliver reproduceret på et frimærke, siger Torben Overgaard Nielsen (K), der er formand for Sundhed-, Kultur- og Fritidsudvalget under kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune.

Med årenes løb stod det klart, at Det Gamle Rådhus var for småt for den voksende administration. Derfor holder Thisted Kommune i dag til i bygninger på havnen.

Det Gamle Rådhus bruges dog stadig af kommunen, der har lejet sig ind efter Realdania i 2007 købt det aldrende hus og istandsatte det.

- Det er en historisk bygning, og et historisk vartegn, man har bevaret, siger Torben Overgaard Nielsen, der har viet flere par i lokalerne.

De fire nye frimærker kan købes på postnord.dk samt udvalgte posthuse. Miniarket med de fire frimærker koster 48 kroner.