Regionen tager dyner fra syge: Deltag i afstemningen - er det i orden?

Som en del af Region Nordjyllands besparelser kan nyrepatienter fra 1. oktober ikke længere låne en dyne eller et tæppe. I artiklen kan du stemme om, om du synes, det er i orden.

Et dialyseapparat renser Torben Mortensens blod mandag, onsdag og fredag hver uge.
Et dialyseapparat renser Torben Mortensens blod mandag, onsdag og fredag hver uge.
Foto: Privatfoto / Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Da Torben Mortensen i fredags gik hjem fra en af sine ugentlige dialysebehandlinger på sygehuset i Thisted, var det med en forargende seddel i hånden.

For fra 1. oktober må han og de andre nyrepatienter på Nyremedicinsk Afdeling i Region Nordjylland ikke længere låne en dyne eller et tæppe. Noget, som hverken han eller de andre dialysepatienter forstår.

- En patient har ret til at få en dyne, og det er altså livsnødvendigt. Alt mit blod bliver trukket ud og renset, og så fryser man altså, når man ligger der. I går (mandag, red.) havde jeg to dyner på, siger han.

Ifølge sedlen fra Nyremedicinsk Afdeling bliver dyner og tæpper skåret væk som led i Region Nordjyllands besparelser.

- Jeg kan godt forstå, de skal spare, men det er ikke det rigtige sted. Vi er syge mennesker, og hvad bliver det næste? Tager de også sengen? Det er ikke i orden, mener Torben Mortensen, som er pensionist.

Torben Mortensen lider af en arvelig nyresygdom, som har kostet både hans far og søster livet. Han er i dialyse tre gange om ugen.

Må selv medbringe dyne

Selv om afdelingen skriver, at patienterne er velkomne til selv at medbringe en dyne eller et tæppe, så er det ikke sådan lige for Torben Mortensen.

- Som nyrepatient har jeg rigeligt at tænke på. Jeg må kun få bestemt mad og en vis mængde væske om dagen. Det kan ikke være rigtigt, at jeg også skal fragte en dyne frem og tilbage og selv sørge for at vaske den jævnligt.

Nyrepatienterne har mulighed for at opbevare den medbragte dyne eller tæppe i et skab, men de skal selv sørge for vaske den.

- Jeg kan godt sætte en dyne på min el-scooter, men hvad med alle de andre patienter, der kommer langvejs fra? Vi lever i et velfærdssamfund og er på sygehuset for at få pleje og omsorg. En dyne er omsorg for mig, siger nyrepatienten.

Chefsygeplejerske Jonna Borg skriver i et skriftligt svar til TV MIDTVEST, at der er tale om en spareøvelse:

“Det er et tiltag, der drejer sig om spare på omkostningerne i dialyserne. En dyne koster cirka 100 kr. i forbrug, vask, transport mm, og en patient bruger en dyne ved hver dialyse tre gange om ugen, så det bliver til cirka 300 kr. pr. patient.

Vi skal spare ret store beløb i dette budgetår. I Thisted bliver det til cirka 100.000 kr., og det er mange penge i budgettet.

I dialysen på Aalborg Universitetshospital er dyner til patienterne afskaffet og har været det i længere tid.

Man kan så spørge, hvad med hygiejnen?

Dialyse er en ambulant behandling, hvor patienterne allerede kommer i eget tøj, hvilket vi forventer er rent, og vores ”arbejdsområde” på patienten sørger vi for er 100 procent rent. Derfor har vi ingen betænkelighed ved, at patienter medbringer egen dyne.”

Denne historie er begyndt med et tip
Har du noget, du gerne vil have fortalt, så fortæl det til os:
Send et tip til redaktionen