Sygeplejersker vil ses og høres: - Vi gider ikke være den usynlige strejke

Nu vil sygeplejerskerne lave happenings for at gøre opmærksom på deres strejke.

3:10
Sygeplejerske og tillidsrepræsentant på Thisted Sygehus, Lea Nørby Nyby, mener ikke, at sygeplejerskerne har fået den opmærksomhed i medierne, som de fortjener.

Dansk Sygeplejeråd har tirsdag varslet endnu en udvidelse af strejken fra den 25. august. Det er den tredje optrapning siden cirka 5000 sygeplejersker begyndte strejken tilbage i juni. 

Fra august omfatter strejken mellem 6000-7000 sygeplejersker, men alligevel føler sygeplejerskerne føler sig overset af både medier og arbejdsgivere.

- Det er OL og håndbold det hele. Vi vil jo gerne ses og høres. Vi gider ikke være den usynlige strejke, siger Lea Nørby Nyby, der er sygeplejerske og tillidsrepræsentant på Thisted Sygehus.


Samtidig er ferietid også lig med lavblus hos hospitalerne, så krisen er ikke begyndt at kradse endnu for regionerne. Sygeplejerskerne er da også klar over, at tidspunktet for strejken kunne have været bedre.

- Det er en dårlig timing. Det må vi sige, og derfor gør vi, hvad vi kan med nogle happenings, siger sygeplejersken Annette Hundahl.

Forhandlingspartnerne fortsætter ferien

Happenings er nemlig den vej, sygeplejerskerne nu vil gå. De vil ses og høres af befolkningen, og tirsdag afholdte Dansk Sygeplejeråd derfor strejkecaféer i både Holstebro og Thisted.

- Det er en måde at bakke hinanden op og sige, at vi holder ved og nu går vi hele vejen, fortæller sygeplejersken Hanne Eg Østergaard.

Sammen med sine kolleger ideudviklede Hanne Eg Østergaard måder, hvor de kan få opmærksomhed på. Hun føler nemlig, at pressen og arbejdsgiverne skylder dem opmærksomheden.

- Jeg kan godt være rigtig frustreret over, at vi som sygeplejersker synes, vi har en vigtig kamp at kæmpe for hele sundhedssystemet, og så synes vores statsminister og forhandlingspartnere, at de kan fortsætte med at holde ferie, siger hun.

Hanne Eg Østergaard fra Rakkeby er frustreret over politikerne og arbejdsgiverne i sagen om sygeplejerskernes løn og arbejdsvilkår.
Hanne Eg Østergaard fra Rakkeby er frustreret over politikerne og arbejdsgiverne i sagen om sygeplejerskernes løn og arbejdsvilkår.

Sygeplejerskerne skal komme med næste træk

Formanden for Region Midtjylland, Anders Kühnau (Soc. Dem.), kan dog ikke genkende sygeplejerskerne fra Thys udlægning.

- Jeg holder ikke ferie. Jeg passer mit arbejde, og jeg er også klar til at tage en dialog med sygeplejerskerne, hvis de ønsker en dialog, siger han.

Men som sagen er lige nu, kommer formanden ikke til at række ud til sygeplejerskerne.

- Jeg tænker, at de skal tage næste træk, for nu har de to gange indgået en aftale med os, som deres medlemmer har stemt nej til, så må det også være nærliggende at spørge dem, hvad der skal til, for at deres medlemmer stemmer ja, siger Anders Kühnau.

Sygeplejerskerne har dog ikke tænkt sig at række ud lige nu. Der er nemlig lagt en plan for strejken.

- Vi har en strategi for, hvordan vi bedst muligt kan lægge yderligere pres på arbejdsgiverne for at få dem tilbage til forhandlingsbordet, og det gør vi nu med at øge presset på dem ved at udvide strejken, fortæller Hanne Holst Long, der er kredsnæstformand for Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland.

Sygeplejerskerne i Thy og på Mors markerer deres strejke i næste uge på standup paddle-boards i Nykøbing.