Thisted Bryghus har fået grøn ide: Nu kan du få snaps og gin lavet på restøl

Theis Dahlgaard fik igennem virksomhedsprogrammet SVM:Grøn ideen til at genanvende restøl.

Theis Dahlgaard i den 100 år gamle tappehal.
Theis Dahlgaard i den 100 år gamle tappehal.
Foto: Thisted Bryghus

Nu kan du snart få både gin og snaps, som er lavet på rester af øl. 

Theis Dahlgaard, der er produktionschef i Thisted Bryghus, kom på ideen efter virksomhedsprogrammet SVM:Grøn, hvor bryghuset fik gode råd til at kunne blive mere klimavenlige.

Og heraf kom ideen så til at genbruge resterne fra ølproduktionen. 

- Vi har taget noget, som vi har lukket ud i kloakken de sidste 100 år, og nu står det på de fine hylder i butikkerne. Det er jeg faktisk ekstremt stolt af, siger Theis Dahlgaard. 

Thisted Bryghus er over 100 år gammel, og det kan ses på flere af virksomhedens maskiner.

De to nye produkter er snaps med kommen og gin med enebær og sort peber.
De to nye produkter er snaps med kommen og gin med enebær og sort peber.
Foto: Thisted Bryghus

Derfor har bryghuset været nødt til at tænke ud af boksen for at kunne effektivisere og blive mere "grøn". 

- Da Rusland invaderede Ukraine, påvirkede det vores salgsvolumen. Men det blev så startskuddet til, at vi kunne lave det her projekt, fortæller Theis Dahlgaard. 

Smager godt

Et af Thisted Bryghus nye tiltag er så blevet at bruge restøllet til at lave nye gin og snaps.

Det gøres ved at destillere øllet, så alkoholen kan hives ud og bruges i nye produkter. 

- Vi får mere ud af vores råvarer på den måde. Hvis vi bare lukker restøllet ud i kloakken, så får vi jo ikke noget ud af det. Nu kan vi få mere ud af det og blive mere bæredygtige, sagt med alt respekt, uden at jeg vil udvande begrebet, siger Theis Dahlgaard. 

Og ifølge produktchefen så kan man roligt tage en tår af de nye produkter uden at være bange for smagen - selvom øllen vil kunne smages.

- Det smager rigtig godt. Men man kan godt fornemme, at det smager af øl, så vi har valgt at sætte det sammen med nogle andre ingredienser, der passer til den smag, siger han.

Theis Dahlgaard tør også godt love, at det ikke bliver det sidste "grønne" projekt fra Thisted Bryghus. 

- Der kommer noget ud inden længe. Jeg tør ikke løfte sløret for, hvad det er, men det bliver spændende, siger han.