Mail fra død direktørs computer kaster nyt lys over skandalehøjhus

Efter fire år har Bach Gruppen stadig ikke bygget højhuset på Amager færdigt. Og Bølgen i Vejle er heller ikke blevet forstærket.

Finn Bach er ejer af Viborg-firmaet Bach Gruppen, der står bag det stadig ufærdige højhus Njals Tårn. Nu involverer en mail ham direkte i byggeskandalen.
Finn Bach er ejer af Viborg-firmaet Bach Gruppen, der står bag det stadig ufærdige højhus Njals Tårn. Nu involverer en mail ham direkte i byggeskandalen.
Foto: Preben Madsen, Thomas Rousing/Ritzau Scanpix

I fire år har byggeriet af det skandaleramte højhus på Amager stået stille. Boreprøver af fundamentet viste nemlig, at der var blandet byggeaffald og plasticrester i betonen, som derfor var langt under den påkrævede styrke.

'Operation X' har fået adgang til en afdød direktørs computer, og en mail fra den viser, at bestyrelsesformanden i Viborg-firmaet Bach Gruppen, som stod bag byggeriet, var direkte involveret i, hvordan betonen i fundamentet skulle blandes.

Byggeskandalen var særlig, fordi Bach Gruppen straks skød skylden på direktøren Henrik Steffensen i datterselskabet BG Beton, der var død i en bilulykke et år efter, fundamentet blev støbt. Han havde været direktør for BG Beton i København, som leverede beton til højhusbyggeriet.

Bach Gruppen skrev dengang i en pressemeddelelse, at selskabet havde politianmeldt Henrik Steffensen og fire andre medarbejdere, fordi selskabet havde begrundet mistanke om, at de fem blandt andet havde forfalsket betonrecepter.

- Der har de sørget for, at den bundplade ikke er, som den skal være, udtalte Bach Gruppens direktør, Lene Christensen, til TV MIDTVEST.

Men her godt fire år senere har politiet vurderet, at der ikke er grundlag for at rejse tiltale mod den afdøde Henrik Steffensen og de fire andre tidligere ansatte, og efterforskningen mod dem er indstillet.

Og nu viser en mail fra den døde direktørs computer altså, at Finn Bach, der er bestyrelsesformand og ejer af Bach Gruppen, havde en samtale på tomandshånd med Henrik Steffensen om, hvordan betonen i fundamentet skulle blandes.

Finn Bach anklaget af sine egne ansatte

I 'Operation X'-programmet 'Milliardæren og den døde direktør' fortalte den tidligere betonblandemester hos Bach Gruppen, Frank Poulsen, at Finn Bach godt kunne finde på at blande sig i den konkrete sammensætning af betonopskrifter til byggerier.

- Der kunne han godt finde på at sige: "Jamen, du behøver slet ikke at bruge den dér styrke", men hvor jeg så godt vidste, at vi var nødt til at bruge den styrke for at betonen kunne bære. Så skældte og smældte han jo ud, fortalte Frank Poulsen.

'Operation X' kunne også afsløre, at en betonarbejder på en skjult telefonoptagelse fortalte, at Finn Bach stod bag ordren om at blande betonen op med byggeaffald.

- Jamen, var det Finn direkte, der sagde, at det skulle bare gøres? spurgte en tidligere kollega, som foretog telefon-optagelsen.

- Det var Finn (Bach, red.) og Henrik (Steffensen, red.) oppe at skændes noget så grusomt om. Og Henrik gav op. Han sagde: "Finn får sin vilje", fortalte Robert Clifton, som selv var med til at støbe fundamentet til højhuset.

Mail kaster nyt lys over sagen

Bach Gruppens juridiske direktør, Martin Rasmussen, afviste kildernes forklaringer, og sagde, at han ikke "har fundet indikationer på", at Finn Bach vidste noget.

Men TV 2 har fået adgang til den døde direktør Henrik Steffensens computer, og her er der dukket en interessant mail op.

En måned inden fundamentet skulle støbes, skrev den afdøde direktør nemlig en mail til Bach Gruppens ledelse og betonblandemestre. Mailen indeholdt den recept – altså den opskrift på betonen – som Henrik Steffensen ville bruge til fundamentet.

Professor emeritus Bjarne Jensen fra Syddansk Universitet har gennemgået de nyeste undersøgelser af højhusets søjler
Professor emeritus Bjarne Jensen fra Syddansk Universitet har gennemgået de nyeste undersøgelser af højhusets søjler
Foto: Ulf Hedin, TV 2

'Operation X' har vist denne mail til beton-ekspert Bjarne Jensen, som er professor emeritus fra Syddansk Universitet. Han vurderer, at hvis recepten i mailen var blevet fulgt, så havde betonen i fundamentet været god nok.

- Under forudsætning af, at grus og sten var af den rigtige kvalitet, så kan den opskrift godt give den styrke, som skulle bruges til fundamentet, forklarer Bjarne Jensen.

Henrik Steffensen fik få timer efter, han sendte betonrecepten, et svar fra Bach Gruppens direktør, Lene Christensen. Hun kommenterede ikke selve recepten, men skrev blot:

- Jeg giver Finn denne, men måske du skal (tale, red.) med ham herom.

Da fundamentet blev støbt en måned senere i juli 2018, blev recepten fra mailen ikke fulgt, og resultatet var altså beton af alt for svag styrke.

Finn Bach er god at sparre med

Bach Gruppen har aldrig før fortalt, at Finn Bach var direkte involveret i beslutningen om, hvilken opskrift der skulle bruges til betonen i fundamentet. Derfor vil 'Operation X' gerne vide, hvad Finn Bach talte med den nu afdøde direktør om.

Morten Spiegelhauer har ringet til Lene Christensen for at høre, hvorfor hun dengang mente, at Henrik Steffensen skulle tage en snak på tomandshånd med Finn Bach om betonen i fundamentet.

Morten Spiegelhauer forsøgte at blande lige så dårlig beton, som det Bach Gruppen havde støbt i fundamentet under højhuset. Men det lykkedes ikke trods brug af både plastic, tegl og byggeaffald.
Morten Spiegelhauer forsøgte at blande lige så dårlig beton, som det Bach Gruppen havde støbt i fundamentet under højhuset. Men det lykkedes ikke trods brug af både plastic, tegl og byggeaffald.
Foto: TV 2

Men direktør Lene Christensen har ikke ønsket at svare på spørgsmålet. Og da Morten Spiegelhauer umiddelbart bagefter ringede til Finn Bach selv, så havde han allerede talt med Lene Christensen om forespørgslen.

- Du har snakket med Lene, ik?, sagde han.

Herefter lagde Finn Bach på, inden Morten Spiegelhauer nåede at spørge mere ind.

Efterfølgende skrev Bach Gruppens juridiske direktør, Martin Rasmussen, til 'Operation X', at den døde direktør Henrik Steffensen skulle tale om opskriften til betonen i fundamentet med Finn Bach, fordi bestyrelsesformanden er god at sparre med.

- Lene Christensen beder Henrik Steffensen om at drøfte recepten med Finn Bach, fordi Finn Bach har stor overordnet erfaring med beton og byggeri. Det betyder ikke, at Finn Bach kan sammensætte betonrecepter eller regne statik på en bygning. Det betyder blot, at han har en overordnet erfaring, der er god for mange andre at sparre med, lyder det.

Selvom det er fire år siden byggeriet af højhuset blev standset, så er der stadig ikke nogen plan for hvordan det skal bygges færdig på lovlig vis.
Selvom det er fire år siden byggeriet af højhuset blev standset, så er der stadig ikke nogen plan for hvordan det skal bygges færdig på lovlig vis.
Foto: Ulf Hedin, TV 2

Også dårlig beton i søjlerne

Efter Henrik Steffensen døde i 2019, fortsatte byggeriet af højhuset, og en grundig undersøgelse har nu fastslået, at betonen i søjlerne også var af for ringe kvalitet.

Bjarne Jensen har gennemlæst de undersøgelser, som eksterne konsulenter har foretaget af søjlerne, og han mener, at byggeriet er utroligt dårligt.

- Søjlerne er jo helt centrale i bæreevnen af sådan en konstruktion. Det værste sted jeg har set, der er man nede under halvdelen af den styrke, der oprindeligt var krævet, forklarer professoren.

Der blev altså også brugt alt for dårlig beton efter Henrik Steffensens død.

Bach Gruppen har forklaret det med, at man fortsatte med at blande efter den døde direktørs anvisninger.

Her fire år efter byggeriet af højhuset blev standset efter krav fra kommunen, så er der stadig ikke godkendt en plan for, om, eller hvordan højhuset kan forstærkes, så det bliver lovligt at færdiggøre og bo i.

Bølgen i Vejle

'Operation X'-programmet om højhuset på Amager afslørede også, at Bach Gruppen havde bygget Bølgen i Vejle på en ulovlig måde.

Selskabet overtog Bølgen, da der manglede at blive bygget tre af de ikoniske bygninger. Men Bach Gruppen besluttede i hemmelighed at fravige den byggetilladelse, der var givet, på et helt centralt punkt, som handlede om bygningernes stabilitet.

Vejle Kommune fastslog efter afsløringen i dokumentaren, at højhusene var bygget ulovligt.

Derfor skal der foretages gennemgribende konstruktive ændringer af de tre bygninger, som blandt andet skal forstærkes via indførsel af stålprofiler i kernen af bygningen.

En aktindsigt fra Vejle Kommune viser, at den rådgivende ingeniørvirksomhed Sweco tilbage i oktober 2021 anbefalede følgende vedrørende Bølgen:

- Konklusionen og anbefalingen uddraget fra de foreløbige beregninger er, at der udføres et forstærkningsprojekt for hver af de 4 trappekerner i form af 4-6 fladjernsstænger per kerne i op til 2 etagers højde og forankret i den eksisterende bundplade.

Forstærkningsarbejdet er blevet udsat flere gange.

Bach Gruppen har ikke ønsket at lade TV 2 filme renoveringsarbejdet, og selskabet vil heller ikke svare på, hvornår de konstruktive ændringer af det Danmarksberømte byggeri bliver foretaget. Men en aktindsigt viser, at arbejdet efter planen skal være afsluttet i oktober i år.

Se udviklingen af flere andre ’Operation X’-sager i andet afsnit af dokumentar-serien 'Operation Spiegelhauer - 20 år med X'.