Økonomisk presset gymnasium: Morsø-rektor tror på løsning

Faldende elevtal og krav om besparelser presser Morsø Gymnasium. Nu håber rektoren dog, at der er en løsning på vej, som støtter udkantsgymnasierne økonomisk.

Arkiv. Rektor på Morsø Gymnasium, Kurt Sonne.
Arkiv. Rektor på Morsø Gymnasium, Kurt Sonne.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

I de seneste år har landets gymnasier skullet spare to procent på budgetterne som følge af omprioriteringsbidraget. Det er begyndt at gøre rigtig ondt på de små gymnasier særligt i yderområderne.

Hos Morsø Gymnasium har besparelserne betydet, at gymnasiet i de seneste år har sparet cirka 600.000 kroner om året.

- Nu begynder det er knibe. Vi har reduceret i ledelsen, vi har afskediget tre lærere, fjernet sprogrejser og sparet på alle de småting, man kan spare på. Og så har alle lærere fået et hold mere hver at undervise, siger rektor Kurt Sonne Thomsen fra Morsø Gymnasium.

I 2019 kommer gymnasiet til at have et underskud på op mod halvanden million kroner.

- Vi får et underskud. Det kan vi godt holde til i 2019. Men i 2020 må vi kigge på, hvad vi så kan gøre. Jeg både håber og tror på, at der kommer et eller andet fra politikerne. Så jeg har ikke plan, der ligger klar, lyder det fra rektoren.

Han håber, at det omdiskuterede omprioriteringsbidrag bliver fjernet, eller at gymnasierne i yderområder kompenseres på anden vis. Ellers ser gymnasiets fremtid sort ud.

Tror der er en løsning på vej

I denne uge blev sagen rejst i på Christiansborg, da folketingsmedlem Simon Kollerup (S) stilte spørgsmål til undervisningsministeren om netop fremtiden for de små gymnasier herunder specifikt Morsø Gymnasium.

”Mener ministeren i ramme alvor, at regeringens omprioriteringsbidrag ikke øger risikoen for, at Morsø Gymnasium lukker?”, lød det blandt andet fra Simon Kollerup i folketingssalen.

Fra undervisningsminister Merete Riisager (LA) lød svaret:

- Vi har aftalt med Dansk Folkeparti, at vi skal holde et våget øje særligt med de små gymnasier i udkanten, og også at vi skal prøve at se på, om vi eventuelt kan hjælpe dem. Det er en fælles forståelse vi har, at vi har et særligt ansvar for små udkantsgymnasier, som selvfølgelig også skal være bæredygtige, det er klart, sagde undervisningsminister Merete Riisager.

Rektor Kurt Sonne Thomsen er mere optimist for fremtiden nu, end for et par måneder siden.

- Jeg vil allerhelst have, at man fjerner omprioriteringsbidraget. Men jeg føler mig overbevist om, at den debat, der er startet, den har gjort et eller andet. Jeg har selv været ovre og holde et oplæg på Christiansborg, og det virker som om, at der er sket noget undervejs. Jeg er mere optimistisk nu, end jeg var tidligere, lyder det fra rektor Kurt Sonne Thomsen fra Morsø Gymnasium.

Faldende elevtal

Gymnasiet kæmper ved siden af sparekravet også med et faldende elevtal.

Lige nu er der 88 elever på årgangen i 2. g, imens der er 82 elever 1. g-årgangen.

- Hvis det fortsætter sådan, så er får vi omkring 250 elever næste år. Lige nu har vi 270 elever. Men før sidste sommerferie havde vi over 300 elever, siger rektoren.

Debatten om det lukningstruede gymnasium betyder også, at gymnasiet risikerer at tabe til andre gymnasier i kampen om eleverne.

- Det er jo træls for os, og det gør jo ondt her i lokalsamfundet. Vi har den ene overskrift efter den anden i den lokale pressedækning, hvor der står, at det ikke går ret godt. Folk spørger mig: ”Jamen lukker I nu?” Og det er svært for mig at sige, at selvfølgelig gør vi ikke det. For hvis der ikke sker noget, så er det da et scenarie, der er muligt. Derfor er en hurtig løsning rigtig vigtigt. Vi har ikke råd til at miste 10-15 elever ekstra på den her omtale, siger Kurt Sonne Thomsen og slutter:

- Jeg tror ikke på, at der ikke sker noget, inden 2020.

I oktober bragte TV MIDTVEST et indslag om, at rektor Kurt Sonne gik til kamp mod sparekravene. Se indslaget her: 

0:44