Afrikansk svinepest har ramt Tyskland og Polen – nu risikerer eksportør i Tjele at dreje nøglen om
Svineeksportør Johan Kjær kan mærke den krise, den afrikanske svinepest fører med sig. Han frygter, at det kan blive enden på forretningen.
Normalt er der travlt hos svineeksportør Johan Kjær i Tjele ved Viborg, men det er ikke tilfældet i disse dage.
For afrikansk svinepest har fået fat i både Tyskland og Polen, og det påvirker markedet, der lige nu efterlader branchen i en choklignende tilstand – også i Danmark.
- Vi har kun en fjerdedel af de grise, der plejer at være. Der sker ingenting. Som i ingenting. Selv hunden keder sig, lyder det fra Johan Kjær.
- Det er frustrerende.
Priserne er styrtdykket
Udbruddet af den afrikanske svinepest har fået priserne til at styrtdykke. På bare tre uger er prisen for smågrise faldet fra 495 kroner til 390 kroner.
Samtidig er prisen på korn til foder steget med 25-30 procent.
En udvikling, svineproducent Danni Hvam Mikkelsen fra Feldborg ikke havde forestillet sig.
- Vi har fået et wakeup call, må man sige. Vi var egentlig på vej tilbage og troede, det værste var ovre, og så får vi det her dyk igen. Det var ikke en, vi havde set komme, siger Danni Hvam Mikkelsen.
I Polen er der lige nu områder, der slet ikke køber danske grise, fordi svinepesten hærger. Dermed er et stort eksportområde, i hvert fald for nu, tabt.
- Det værste er, når man har solgt, og alt virker til at være lykkes, og så de ringer fra Polen og aflyser bestillingen. Så kan du så starte forfra, siger Johan Kjær.
Seges: Situationen er alvorlig
Hos Seges, der er en del af Landbrug & Fødevarer, kalder de situationen alvorlig. For selvom svinebranchen er vant til, at priserne går op og ned, så er det her sjældent set, lyder det.
- Det er helt almindeligt med udsving i priserne. Det er bare anderledes, at det er så voldsomt, siger erhvervsøkonomisk chef i Seges, Klaus Kaiser.
- Hvis de nuværende forhold fortsætter i en længere periode, så vil det i sidste ende betyde, at nogen må stoppe med at være landmand.
En dyster spådom, men svineeksportør Johan Kjær frygter også, det kan blive enden, hvis krisen bliver lang.
- Det vil jeg sgu slet ikke svare på, for så skal de (grisene red.) slås ihjel i farestalden. Det er sådan, det er.
Så er det slut for Jer?
- Ja, det er det jo, for så kan vi ikke komme af med grisene. Men jeg håber, det løser sig, som det har gjort det før. Men udsvingene. De er næsten utålelige, siger Johan Kjær.
Johan Kjær plejer at sende 20.000 smågrise afsted sydpå, men krisen gør, at der lige nu kun kommer 6.000 grise igennem.