Beboer i ny ghetto: Jeg føler mig tryg
Ellekonebakken er i dag havnet på Regeringens ghetto-liste. Beboerne i området har svært ved at forstå, hvorfor de nu bor i en ghetto.
To nye boligområder fra landsdelen er med på listen over ghettoer i Danmark, som blev offentliggjort af Regeringen i dag. Et af dem er Ellekonebakken i Viborg, men her er beboerne uforstående over for den nye liste.
- Den generelle opfattelse heroppe er, at folk er trygge ved at være her også om aftenen. Vi har jo politiets ord for, at Ellekonebakken aldrig har været tryggere at færdes i, end den er nu, fortæller Susanne Godskesen, der er formand for afdelingsbestyrelsen i Ellekonebakken.
´Det er fuldstændig tåbeligt´
Siden 2017 har netop Ellekonebakken været på listen over socialt udsatte boligområder i Danmark. Det har den blandt andet været, fordi området huser et højt antal beboere af ikke vestlig herkomst.
Området blev opført i 1970erne, og lige nu bor der omkring 1000 beboere fordelt på 536 boliger. Det er boligselskabet Sct. Jørgen, der administrerer området. Her ærgrer man sig over den nye liste.
- Der er slet ikke tvivl om, at der er nogle områder, som med rette skal kaldes for ghetto. Men at man har udvidet listen og lavet nogle kriterier, som rammer det her område. Det er fuldstændig tåbeligt, siger Hans Erik Lund, der er direktør for boliselskabet Sct. Jørgen i Viborg.
Fra politisk hold er der også ærgrelse at spore.
- Det er ærgerligt, fordi det får et stempel, og det kan være, at der kommer familier, som ikke har lyst til at bo i området. Vi vil jo gerne have, at det også fremover er blandede borgere, der bor i Ellekonebakken, så det kan være en lille hindring, at det hedder en ghetto, siger Åse Kubel Høeg (V), der er formand for Socialudvalget i Viborg Kommune.
Ikke problemer - kun udfordringer
Ghettolisten er lavet for at udpege boligområder, hvor der er behov for at gøre en indsats. Det er derfor ikke kun en negativ ting, at området i Viborg nu er havnet på listen vurderer udvalgsformand.
- Det er jo et navn. Man skal ikke gå i panik over, at man har fået sådan et navn. Vi har i bund og grund ikke nogle problemer. Vi har nogle udfordringer, som vi skal have løst. Kan det så være med til, at vi kan søge nogle midler til at gøre området endnu bedre, så synes jeg da det er fint. Men så skal vi selvfølgelig også hurtigt af den liste igen, siger Åse Kubel Høeg.
Det er en optimisme, som deles af beboerne i området.
- Personligt, gør det mig ikke noget. Jeg har boet her i 18 år, og jeg ved, hvordan det er at bo her. Jeg ved, hvad der sker i området, og hvad der ikke sker. Jeg har det trygt og godt, fortæller Susanne Godskesen.
Det andet område i Midt- og Vestjylland, som i dag også er placeret på Regeringens ghettoliste, er Resedavej i Silkeborg.