Det historiske Viborg skal opdateres for millioner

En vild plan for at forandre området omkring Viborg Domkirke er nu blevet offentliggjort.

Her ses en plantegning over vinderidéen.
Her ses en plantegning over vinderidéen.
Foto: Marianne Levinsen Landskab ApS

Planerne har været længe undervejs. Men i dag torsdag er det blevet offentliggjort, hvordan den historiske bymidte omkring domkirken i Viborg skal se ud i fremtiden.

Kommunen havde udskrevet en arkitektkonkurrence, og vinderforslaget er lavet af Marianne Levinsen Landskab ApS.

- Ændringerne vil gøre Domkirkekvarteret endnu mere attraktivt for både beboere og turister, siger borgmester Ulrik Wilbek i en pressemeddelelse.

De historiske byrum i området bliver opdateret. Det gælder domkirkepladsen, der også hedder Gammeltorv, som hidtil er blevet brugt som parkeringsplads. Nu skal bilerne væk derfra. 

Det gælder også Stænderpladsen mellem domkirken og den tidligere landsret. Her ligger i dag en øde græsplæne.

- Domkirkekvarteret er byens hjerte og kulturelle mødested. Området skal fremstå med sin egen karakter med gamle træer, brosten og plads til leg. Kvarteret har potentiale til at blive et genopdaget og attraktivt område for byens borgere og samtidig være en ny national og international destination, siger arkitekt Marianne Levinsen, der står bag vinderforslaget sammen med en række samarbejdspartnere.

Mange viborgensere fulgte præsentationen af de nye planer for domkirkekvarteret i Viborg.

En af dem var Ole Würtz, der kommer i den historiske bydel dagligt og arbejder frivilligt blandt andet som byguide.

- Jeg synes det lyder rigtig godt og plancherne ser flotte ud, sagde han om arkitektfirmaet Marianne Levinsen Landskabs vinderforslag.

Blandt 22 forslag valgte dommerjuryen et projekt, der skal skabe større sammenhæng i kvarteret og gøre det mere tilgængeligt for både lokale og turister.

- Lige nu er det et rigtig slidt område. Det er svært at komme rundt. Vi skal op og ned ad trapper. Mange af de grupper vi har, er jo ældre mennesker. Jeg ser rigtig frem til, at vi kan komme rundt uden brug af trapper, sagde Ole Würtz.

Borgmester Ulrik Wilbek forventer, at ændringerne i domkirkekvarteret vil løfte byen gevaldigt rent turistmæssigt.

- Vi hører jo fra Visit Aarhus, som er vores destinationsselskab, at det her kan blive måske den største turistattraktion i hele området uden for Aarhus. Vi håber på en kvart million besøgende om året, siger Wilbek.

Samtidig med ændringerne i byrummet er et nyt museum og et hærvejscenter på vej i det historiske område.

A.P. Møller Fonden har givet 47 millioner kroner til projektet.