Forsvarsekspert: Amerikanske soldater i Karup kan få brug for atomsikker bunker

Bunker 7 i Finderup ved Viborg er bygget så sikker, at den kan modstå et angreb med atomvåben.

I ti år har den været lukket, men i følge Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier, er det sandsynligt, at forsvaret får brug for den igen.

- Hvis vi igen skal til at være i en situation, hvor Danmark kan blive angrebet med missiler, som vi har set russerne angribe Ukraine, så kan det godt blive relevant. For så skal vi have samlet vores militære ledelse og soldater et sted, hvor de er godt beskyttet, siger han.

Peter Viggo Jakobsen er lektor på Forsvarsakademiet.
Peter Viggo Jakobsen er lektor på Forsvarsakademiet.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Udover at have en ph.d i international politik, så har Peter Viggo Jakobsen et stort kendskab til Nato. Og det er på denne baggrund, at han vurderer, at Karup meget vel snart kan få en større betydning for det danske forsvar.

Amerikanske soldater til Karup

- Der kommer mere aktivitet på de fleste af vores flyvestationer. Så vi skal sandsynligvis til at modtage amerikanske soldater i Karup, og derfor får vi brug for sådan nogle faciliteter igen, siger han og henviser til Bunker 7.

Bunker 7 blev bygget under den kolde krig som et Nato-hovedkvarter. Bunkeren er et af de mest sikre anlæg i Danmark. Bunkeren blev lukket i 2013, men i følge forsvarseksperten, så kan den med en opgradering blive brugbar igen.

- Noget af det udstyr, der er i bunkeren, vil man måske kunne bruge igen, selvom det er af ældre dato. Men det er klart, at der er nogle kommunikationsmidler, som skal opdateres. Men det er stadig billigere at installere ny elektronik i en bunker, end det er at bygge en helt ny bunker, siger Peter Viggo Jakobsen.

Bunker 7 kostede i sin tid 600 millioner kroner at bygge. 

Ifølge Peter Viggo Jakobsen vil bunkeren, hvis den bliver genåbnet, formentlig blive brugt som en kommandopost. Præcis som den var tiltænkt, da den blev åbnet i 1985.