Fotohandlere lukker på stribe: I Viborg kæmper de for overlevelse med nye tanker
Der bliver færre og færre fotoforretninger. Det tvinger de resterende butikker til at tænke nyt.
Der var engang, hvor vi allesammen tog billeder med et fotografiapparat, men i dag bruger de fleste af os mobilen i stedet. Og det har konsekvenser for fotoforretningerne. På fem år har 24 butikker drejet nøglen om, så der i dag er 77 fotohandlere tilbage.
- 90 procent af dem, der tager billeder, gør det med en mobiltelefon, og det betyder, at vi ikke sælger så mange kameraer. Vi printer heller ikke så mange billeder mere, siger Michael Hjort, der er indehaver af Photocare i Viborg.
Ifølge Retail Institute Scandinavia omsatte de danske fotohandlere i 2014 for 316 millioner kroner. Sidste år var det tal faldet til 211 millioner kroner.
- Vi er nok tilbøjelige til at tænke alt for meget i kameraer – at folk skal bruge et kamera for at få et godt billede, men i dag tager mobiltelefoner bare helt vildt gode billeder, forklarer Michael Hjort.
Tænker nyt for at overleve
Michael Hjorts Photocare flytter nu adresse, så de ikke også skal være en af de butikker, der bukker under.
- Vi får mere fokus på billedprintsstationer og på alt, hvad du kan bruge dine billeder til, siger fotohandleren.
Den nye butik i gågaden får mere plads, så der også bliver plads til et fotostudie med omklædning, toilet og pusleplads.
- Jeg håber den nye butik kan ændre folks opfattelse af, hvad fotobranchen er, og at det ikke er en støvet branche, men at det faktisk er en topmoderne branche, siger Michael Hjort.
Nytænkning skal der til
Og nytænkningen er nødvendig, hvis butikkerne skal overleve, mener en ekspert:
- Man har den mulighed, at skabe en butik, der er anderledes at komme i og med en servicegrad der i den grad overgår alt, hvad man tidligere har set og forkæler de kunder, der kommer. Samtidig har de også en kompetence og faglig viden, siger Bruno Christensen, der er detailhandellsekspert.