Ni-årige Lasse droppede sin ADHD-medicin på bjerg – naturen giver ro, fastslår ekspert

Forskning viser, at naturen kan reducere følelsen af indre uro og give bedre fokus, fortæller psykolog og seniorforsker ved Aarhus Universitetshospital Anne-Mette Lange.

0:48

Ni-årige Lasse Hyge fra Bjerringbro besteg verdens højeste fritstående bjerg Kilimanjaro i Afrika, som en af de yngste nogensinde, i sin sommerferie.

Et eventyr, han havde set frem til og trænet op til i den danske natur.

- Jeg blev udredt med ADHD, da jeg var fem år. Og jeg fandt ud af, at jeg virkelig godt kunne lide at spille fodbold, og gå lange ture og lave bål, for så havde jeg det bedre, fortæller den ni-årige.

Se hele Lasses eventyr til toppen af Kilimanjaro, der bød på svære udfordringer.

Ifølge hans mor Louise Hyge var det dog ikke svært at sige ja til drømmen om at bestige Kilimanjaro på trods af hans unge alder.

- Nogle syntes, det var alt for tidligt, at han skulle bestige bjerget, men de har nok heller ikke det forhold til naturen, som vi har, siger hun og fortsætter:

- Naturen har hjulpet ham til at finde en ro, som iPad'en og fjernsynet for eksempel ikke kan give ham. Så vi har været meget ude at vandre, sovet i shelter og lært at lave bål, og der kommer en helt anden ro over ham, og energien bliver brugt på den rigtige måde.

Droppede medicinen i flere kilometers højde

Kilimanjaro er 5895 meter over havets overflade, og da familien Hyge var halvvejs på bjerget, besluttede Louise Hyge, at sønnen ikke længere skulle tage sin ADHD-medicin.

- Han blev for træt af medicinen, så vi kunne mærke, at medicinen dæmpede ham. Så man kan faktisk sige, at hans ADHD kom faktisk til gode på bjerget, fordi han havde brug for den ekstra energi, fortæller hun.

Ifølge Anne-Mette Lange, der er børne- og unge-psykolog og seniorforsker ved Aarhus Universitetshospital, og som har forsket i børn med ADHD de sidste 15 år, viser forskning, at børn med ADHD kan finde ro i af at være i naturen.

- Al fysisk aktivitet er godt for mennesker med ADHD. Naturen kan reducere overstimuleringen, som der kan være i et byliv eller i hjemmet - altså så er der et fjernsyn, nogle snakker, eller nogle rydder op - og i et klasselokale kan et barn også blive overstimuleret, fortæller forskeren og tilføjer:

- Sanserne bliver ikke overbelastet på samme måde i naturen, og det kan hjælpe med at reducere følelsen af indre uro og give bedre fokus. For naturen giver os naturligt lys og fysisk aktivitet, og alt det giver også et bedre humør.

Men det er dog ikke kun naturen, der kan tage æren for, at børn med finder ro.

- Naturen i sig selv kan dog ikke kun gøre det, for barnet skal også have en form for interesse for de ting, man laver sammen i naturen. Interesse for naturen er noget man kan prøve at etablere tidligt i barnets liv, ligesom den ni-årige drengs forældre lyder til at have gjort, slutter Anne-Mette Lange.