Nyt tilfælde af fugleinfluenza kan skade hele branchen
Efter der nytårsdag blev fundet fugleinfluenza på en farm ved Viborg, lukker salget af fjerkræ til lande udenfor EU i tre måneder, og det kan skade hele branchen.
Den 1. januar blev der endnu en gang konstateret fugleinfluenza på en farm i Danmark. Denne gang gik det udover en gård i Løvel ved Viborg, hvor hele besætningen skal slås ned.
Derfor var Beredskabsstyrelsen lørdag massivt til stede med materiale og containere ved gården for at gøre rent. Søndag skal Beredskabsstyrelsen hjælpe fødevarestyrelsen med at aflive de 9.000 fjerkræ, der er på farmen.
- Det er vigtigt at slå fuglene ihjel af to grunde. Den ene er, at vi skal have begrænset smitten. Derudover kan den smitte til mennesker, og det skal vi forebygge, siger Tim Petersen, der er souschef for dyresundhed i Fødevarestyrelsen.
Fugleinfluenzaen kan hurtigt sprede sig gennem luften, og derfor kommer Tim Petersen også med en opfordring til andre landmænd med fjerkræ.
- Det er ikke usædvanligt, at der kommer flere udbrud, når først det er i gang, og derfor påbyder vi også, at man skal lukke sit fjerkræ inde og have dem under tag.
Salget uden for EU lukker i
Foruden den menneskelige sikkerhed, så bringer fugleinfluenzaen flere negative ting med sig.
For det første er det alvorligt for landmanden, der mister hele sin besætning. Men derudover skader det hele branchen, når der opdages fugleinfluenza.
Hver gang der bliver fundet et udbrud med fugleinfluenza, så lukker salget til lande uden for EU i tre måneder.
- Når myndighederne godkender rengøringen på den pågældende farm, så starter nedtællingen på de tre måneder, indtil markederne derude lukker op igen, og der var vi lige ved at være. Nu starter vi så forfra.
- Det påvirker vores afsætningsmuligheder og slagteriers afsætningsmuligheder og dermed den pris, som jeg som landmand, får for mine produkter, siger Martin Hjort Jensen, der er landmand og formand for Landbrug & Fødevarers sektion for fjerkræ.
Sidst der blev fundet et udbrud af fugleinfluenza i Danmark var i november, og markedet var derfor tæt på at åbne igen. Martin Hjort Jensen oplyser dog også, at der er en klar plan for, hvordan den danske fjerkræsbranche kommer tilbage influenza-frie tilstande.
- I Danmark har vi et meget højt niveau for vores fødevaresikkerhed, og det er det, der skal hjælpe os tilbage igen. Lige så vel som den sikkerhed, vi kan give dem ude i verden på vores varer, så er det også det, der har opfanget influenzaen. Det er også den sikkerhed, der får os tilbage igen, siger formanden for fjerkræsektionen i Landbrug & Fødevarer.
Ikke første gang
Det er Ole Jensen Vorre , der ejer den ramte fjerkræsfarm i Løvel, og det er ikke første gang, at der findes fugleinfluenza på hans farm.
Tilbage i 2006 fik Ole Jensen Vorre aflivet 30.000 fugle, og den efterfølgende erstatningssag trak så lang ud, at landmanden gik i sultestrejke.
Han fik også konstateret fugleinfluenza på sin farm i 2013, hvor 4.000 dyr måtte lade livet.
Lørdag havde Ole Jensen Vorre ikke lyst til at stille op til interview, da han havde travlt med at svare på spørgsmål fra Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsen regner med at være færdige med aflivningerne i Løvel senest mandag.