Sammenlignes med Det Sixtinske Kapel: Unik udsmykning i Viborg Domkirke renoveres
2000 kvadratmeter udsmykning skal renoveres. Det forventes at være færdigt til oktober.
Konserveringstekniker Birgitte Faurhøj Olsen fra Nationalmuseet er i disse dage i nærkontakt med Adam og Eva.
For hun er en af de eksperter fra Nationalmuseet, der har kastet sig over de farvestrålende malerier i Viborg Domkirke. Her er udsmykningen enestående for en dansk kirke, og derfor skal der passes på det.
- Det er en af vores allerstørste moderne kirkeudsmykninger. Det er ikke hver dag, man får lov til at arbejde med sådan noget, siger Birgitte Faurhøj Olsen.
Og det har hun ret i. For det er første gang i over 100 år – siden maleren Joakim Skovgaard malede det – at udsmykningen i kirken får en overhaling fra ende til anden.
Danmarks svar på Det Sixtinske Kapel
For eksperter er det derfor selvsagt en ærefuld opgave at være med til at renovere kirkens udsmykninger.
For det er nemlig lavet på en helt speciel måde.
Teknikken hedder Fresko-teknik. Det er en italiensk måde at male på, som især Michelangelo var kendt for at bruge.
- Den er unik. Og her mener jeg ikke bare i Viborg eller i Danmark – faktisk på verdensplan. Jeg plejer at sige, at det er Danmarks svar på Det Sixtinske Kapel, siger AnneMette Villumsen. Hun er museumsleder på Skovgaard Museet i Viborg.
Netop i Det Sixtinske Kapel har Michelangelo malet loftudsmykningen med Fresko-teknikken.
2000 kvadratmeter
Mens Birgitte Faurhøj Olsen har til opgave at fjerne skidt og snavs fra malerierne, har hendes kollega Camilla Ipsen gang i noget andet.
Hun står på stillads helt oppe under loftet i kirken. Her stopper hun mørtel i pudslaget.
- Når man står helt tæt på, som vi gør, så kan man skelne og sige specifikt, at en del er original, mens en anden del er noget, Nationalmuseet har lavet. Men når man så går helt ned på gulvet, skal man helst ikke kunne se forskellene, siger Camilla Ipsen.
I alt skal konserveringsteknikerne fra Nationalmuseet igennem 2000 kvadratmeter. Derfor er de først færdige med arbejdet til oktober.