Nu smelter VM-isen: Tager dage at pakke banen sammen
Arbejdet med at fjerne ishockeybanen i Boxen begyndte i samme øjeblik, torsdagens sidste kvartfinale var spillet færdig.
Der er blevet lagt is, skøjtet løs og lagt ny is igen og igen i Boxen i løbet af de seneste uger.
Men klokken 22.57 torsdag aften var det slut. Istiden i Herning er forbi, og det markerede de østrigske isbane-eksperter fra firmaet AST ved at pille banen, der siden mesterskabets begyndelse har været epicentret for hele hockey-Danmarks opmærksomhed, ned.
En operation, der har været nøje planlagt, fortæller venue manager, Frank Hyldgaard.
- I første omgang lader arbejderne isen være indtil alt lyd og lys er pillet ned fra loftet. For når isen først er smeltet, er det ikke nemt at arbejde ude på ’gulvet’. Samtidig med arbejdet i loftet bliver plexiglasset rundt om banen skruet ned.
- I nattetimerne bliver der så fyldt varm vand i rørene under isen i stedet for kølervæske, og så begynder banen lige så langsomt at smelte. Når banen er smeltet tilstrækkeligt, kan banderne, som er frosset ned i isen, fjernes, siger Frank Hyldgaard.
Isen, der har ligget i Boxen, har været kølet ned til seks minusgrader. Det har derfor krævet en indløbstemperatur på minus 12,5 grader for at holde overfladen kølig nok turneringen igennem.
- Man kan egentlig sammenligne det lidt med gulvvarme. Bare omvendt, griner Frank Hyldgaard.
Tager dage at fjerne banen
Det tog en lille uge at etablere banen op til verdensmesterskabet. Helt så lang tid tager det ikke at fjerne den igen, men arbejdet strækker sig alligevel helt ind i næste uge.
For det er et stort teknisk setup, der kræver mange timers arbejde at nå i mål med.
- Fredag, lørdag og søndag bliver der arbejdet på at pille banen ned. Og på mandag bliver de sidste dele kørt væk, fortæller Frank Hyldgaard.
- Det er ret krævende.
Måtte justere på forholdene i de første dage
Venue manageren fortæller, at banen i det store billede har præsteret som forventet. Alligevel har arrangørerne måtte foretage små justeringer for at få det hele til at glide på højeste niveau.
- De første tre-fire dage rettede vi nogle småting på ventilationsanlægget for at gøre forholdene optimale for banen. Der måtte helst ikke blæse luft direkte ned på isen, fordi den så i værste tilfælde ville kunne smelte. Banen blev lidt våd under Danmarks kamp i tirsdags, men det var ikke nogen katastrofe.
- Vi har ikke hørt fra spillerne, at de har haft problemer med banen, så i den sammenhæng har vi taget intet nyt som godt nyt. Vi plejer i hvert fald nok at høre det, hvis der er noget, der skal laves om, så det har vi taget som gode tegn, lyder evalueringen fra Frank Hyldgaard.
Gulvet i Boxen har riste med afløbsrør, så smeltevandet kan sive ud i kloakken.