Efterskole med stort eksperiment – 835 skal spise sammen, hver for sig

Den Danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern har torsdag inviteret alle skolens elever og deres familier til fællesspisning - online.

Der har været travlhed i efterskolens køkken, hvor alle de mange madkasser skulle pakkes.
Der har været travlhed i efterskolens køkken, hvor alle de mange madkasser skulle pakkes.
Foto: Jonas Bach Sørensen.

40 lærere, 835 portioner mad og en masse efterskoleelever.

Det lyder som de ting, Egon Olsen fra Olsen Banden skal bruge for at gennemføre sit næste kup. Men i stedet er det de tre ingredienser, som Den Danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern har brugt dagen på.

For da klokken var 7 i morges, kørte den første medarbejder fra efterskolen ud med det, der torsdag aften kulminerer med fællesspisning for ikke mindre end 835 personer – sammen, hver for sig gennem den digitale platform Google Meet.

- For os giver det mening at lave noget, der handler om fællesskabet, for det er det, de unge mennesker kommer på efterskolen for. Vi kommer ud og viser, at vi tænker på dem, og at vi kan få et fællesskab i aften, hvor vi bare kan få en lille flig af det at være sammen. Det betyder rigtig meget for både dem og os, siger forstanderen Leif Milter Hansen.

Under normale omstændigheder har efterskolen flere gange om året fællesspisning, hvor skolens 180 elever tager familier med på skolen for at spise sammen.

Det kan ikke lade sig gøre under coronakrisen, og derfor har Den Danske Design- og Håndværksefterskole tænkt i anderledes baner.

- Måltiderne på en efterskole er noget af det, der er fællesskabsskabende og styrkende. Det har vi ikke haft i mange uger med dem alle sammen. Det prøver vi på at have nu, hvor vi spiser sammen, men hver for sig. Skulle vi nu have haft et arrangement på skolen, har vi tit familierne inviteret med, så køkkenet er vant til at lave mad til så mange personer, siger efterskolens skolemor, Annemarie Hansen.

Isabelle Gallant og familien fra Mejrup ved Holstebro spiser sammen med resten af efterskolen over Google Meet.
Isabelle Gallant og familien fra Mejrup ved Holstebro spiser sammen med resten af efterskolen over Google Meet.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

”Timet og tilrettelagt”

Det kræver meget planlægning at både forberede og levere mad til 835 personer.

Men når nu der ikke er elever på skolen, har medarbejderne glædeligt brugt tiden og ressourcerne på det.

- Der er lige noget logistik, men vi har timet og tilrettelagt det. Det tager selvfølgelig noget tid at pakke det i termokasser, få det ud i bilerne og få lærerne instrueret i, hvordan vi gør, når vi kommer ud og skal levere maden, forklarer Annemarie Hansen.

I arbejdet har der også været dagligdagens hensynstagen, hvor maden er tilpasset, så alle kan få glæde af den.

- Der er taget kosthensyn, så der er både laktosefri mad, mad til glutenallergikere og vegetarer. Så vi er sikre på, at familierne får det, som de gerne vil have, siger Annemarie Hansen.

Forstander røres i hjertet

Den menu, som elever og familier skal spise sammen - men hver for sig - torsdag aften, lyder på marineret kyllingebryst, flødekartofler, blandet salat, dressing, flutes og chokolademousse.

Når der skal leveres til så mange mennesker, har det ikke været nok kun at bruge efterskolens undervisere til at dele det ud.

Forstanderen har selv været ude med kasser til elever. 
Forstanderen har selv været ude med kasser til elever. 
Foto: Jonas Bach Sørensen

Derfor har forstander Leif Milter Hansen også kørt mange kilometer i sin bil i dag. Med sig rundt har madbudene også haft en personlig hilsen med til nogle af eleverne.

Da Leif Milter Hansen nåede frem til Johanne Bro Larsen, var det en fysikopgave, hun modtog.

- Det var helt fantastisk. Jeg bliver simpelthen så rørt i mit hjerte over at se nogle af vores elever igen. Så kommer man rigtigt til at tænke på, hvor meget man savner dem. Så det var en rigtig god oplevelse, siger Leif Milter Hansen.

Johanne Bro Larsen og hendes familie er en del af de 835 personer, der skal spise sammen, men hver for sig.

For hende giver det god mening med sådan et arrangement.

- Jeg tror faktisk, det bliver sjovt og hyggeligt, siger hun og fortæller derefter, hvad hun synes om, at hendes efterskoleår går med at blive hjemme i stedet for at være sammen med de andre på efterskolen.

- Det er ikke særlig sjovt, synes jeg ikke. Vi snakker sammen over nettet, men det er ikke det samme.

Ikke gratis eksperiment

Det er ikke gratis at lave mad til 835 personer eller at få det bragt ud af personalet.

Men eksperimenteret med at møde alle eleverne og deres familier i cyberspace er for forstanderen det hele værd.

- Vi synes, det er hver eneste krone værd. Bare det at se den glæde, der er i de unge menneskers øjne, når man står foran deres dør, de åbner den og der står en, de kender. Vi ved, at i aften sidder vi alle sammen – alle de mennesker, der tænker på DHE på den rigtigt gode måde. Det er alle pengene værd, slår Leif Milter Hansen fast.

5:06
På Den Danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern er efterskolelivet sat på pause på grund af coronavirus. Det forsøger man i dag at råde bod på, når skolens personale bringer hjemmelavet mad d til 835 elever, forældre og lærere fordelt over hele landet.