TV-eksperiment gav familie øjenåbner: - Det er dumme kilometer
Tre uger uden bil har skubbet til familien Rokkjærs ugentlige rutiner.
Det tager tre uger eller mere at ændre en vane, lyder det fra vaneforsker Lene Tanggaard.
Og det var præcist 21 dage uden bil, der fik familien Rokkjær på seks fra Vedersø til at få øje på deres vaner.
- Mandag og fredag bliver anderledes nu, altså efter eksperimentet er slut, fastslår Ulla Rokkjær.
I tre uger har familien levet uden deres bil og i stedet bytte den ud med cykel, rejsekort og kreative løsninger for at blive klogere på hvilke alternativer, der er til biltransporten, som står for næsten en femtedel af Danmark CO2-udledning.
Nu er tv-eksperimentet slut, og familien i Vedersø må igen bruge deres bil, men den kommer til at stå lidt mere stille, end den tidligere har gjort.
- Mandag morgen kommer pigerne til at tage bussen, og fredag eftermiddag kommer de til at tage bussen, og der har jeg altid kørt dem. Men det er dumme kilometer, fortæller Ulla Rokkjær og fortsætter:
- Det har været en rutine, fra da vi havde små børn, og de rutiner har jeg bare siddet fast i, har jeg indset.
Mors taxi og bilfrie søndage?
Ulla Rokkjær, der arbejder som selvstændig, fortæller, at hun også vil overveje andre bilture.
Tidligere hentede hun ofte pigerne, hvis de havde tidligere fri fra skole eller hentede deres glemte gymnastiktøj eller lignende.
Men de ture vil hun nødvendigvis ikke længere starte bilen for.
- Derudover skal jeg virkelig overveje, hvor meget mors taxi skal køre, for den kan nok godt køre mindre. Men det er jo ikke vores piger, der har bestemt, at vi skal bo her på landet, og der er bare kommet færre busruter, fortæller hun.
Tv-eksperimentet har på den ene side givet anledning til en masse samtaler om praktik og koordinering, men alligevel kom der en anden ro under eksperimentet, lyder det fra Ulla Rokkjær.
- Jeg har oplevet meget ro. Fordi jeg ikke har skullet køre til lidt der og lidt der. Jeg har været tvunget til at være her, og det har været rart, siger hun.
Desuden overvejer hun at indføre bilfri søndag.
- Bare én gang om måneden kunne jeg overveje en bilfri søndag – bare for at få roen, griner hun til sin mand Martin Rokkjær.
Følg familiernes op- og nedture i TV MIDTVESTs tv-eksperiment "De billøse":
Udfordrende eksperiment
Hele familien ændrede transportvaner under eksperimentet, fordi bilen var blevet limen i familiens hverdag.
Martin Rokkjær benyttede sig i stedet af samkørsel og bus, når han hver dag skulle fra Vedersø til Ringkøbing, som er en tur på knap 25 kilometer.
Desuden begyndte familien også at cykle sammen til deres hobby FDF, men nu hvor eksperimentet er slut, er det bilen, der ofte bliver startet igen.
- Det har været en udfordring at få hverdagen til at hænge sammen uden bil, og jeg vil ikke sige, at der er noget, som jeg virkelig kommer til at holde fast i. Men jeg har fået øjnene op for, hvordan tingene kan strikkes sammen, siger Martin Rokkjær og tilføjer:
- Altså jeg kunne måske godt cykle noget mere om sommeren, men det vil kræve, at jeg prioriterede tiden til det. Og når jeg i forvejen har mange gøremål, som jeg nyder, så er tiden en vigtig faktor.
Hvordan er det lige at leve uden sin bil i tre uger? Det har modige midt- og vestjyder sagt ja til at undersøge. Se hele serien "De billøse" lige her: