Flere penge til mere fjernvarme får landsbyer til at drømme om at skrotte naturgas
Et bredt politisk flertal vil øge puljen til udrulning af fjernvarme med 150 millioner kroner i år, og yderligere 100 millioner i 2023. Det får borgerne i Sjørring til håbe på, at de nu kan blive forbundet med fjernvarmenettet.
Interessen for at skifte til fjernvarme steg i dag nogle ekstra grader, da en vinterhjælpepakke, der skal hjælpe dansker gennem vinterens energikrise, blev præsenteret.
Den politiske aftale indeholder blandt andet en forhøjet pulje til at få udrullet fjernvarme flere steder i landet. En pulje, som de i landsbyen Sjørring i Thy, håber at få del i. Her bliver langt de fleste af husene opvarmet af naturgas.
- Prisen på naturgassen er cirka tredoblet det seneste år, så i december gik vi i gang med at undersøge, om vi kan blive koblet på Thisted Fjernvarme, siger Kaj Thomsen, der er tovholder for fjernvarmeprojektet i Sjørring.
De har nu samlet 250 tilmeldinger, hvilket svarer til 85 procent af borgerne.
Større interesse for fjernvarme
Sjørring er ikke den eneste by, der gerne vil skifte til fjernvarme. Lige nu er Thisted Varmeforsyning ved at koble borgerne i Sennels, Østerild og Nors på deres fjernvarmenet. Desuden er de ved at regne på, om der er tilstrækkelige med tilmeldinger fra byerne Sjørring og Thorsted.
- Der er en markant øget efterspørgsel på fjernvarme, og det mærker vi ved, at vi får mange henvendelser. Det skyldes primært to forhold. I starten var det prisdrevet, men nu kan vi også mærke, at folk faktisk også er bekymrede for, om de overhovedet har energi til rådighed, siger Søren Højmose Damgaard, der er driftschef hos Thisted Varmeforsyning.
Han fortæller, at de især bliver kontaktet af borgere, der har træpillefyr, varmepumper og naturgas.
- Der er et pres nu, som vi ikke har set tidligere – i hvert fald ikke i de 14 år jeg har været her. Der er et markant ønske om at sikre sig nu.
Nye kunder skal være tålmodige
Den hjælpende politiske hånd betyder, at der kan søges tilskud fra puljen til fjernvarme allerede her i efteråret og ikke først i det nye år. Men hos Thisted Varmeforsyning understreger de, at borgerne skal væbne sig med tålmodighed.
- Den måde, fjernvarme skal udrulles, passer dårligt med, at der er behov for, at det skal gå hurtigt, for det er tung infrastruktur, der tager tid, som vi arbejder med. Hvis projektet i Sjørring bliver sat i gang, så er vi i hvert fald to fyringssæsoner ude, før de har fjernvarme, siger Søren Højmose Damgaard.
Men i Sjørring har de tålmodigheden klar.
- Nu håber vi, at der bliver sagt go, så vi kan komme på fjernvarmen hurtigst muligt. Vi ved godt, at der vil gå et par år, men bare vi har det i udsigt, vil være en stor trøst, siger Kaj Thomsen.
Estimatet på prisen for at få fjernvarme til Sjørring og Thorsted lyder på 64 millioner kroner