Moderat kandidat i shitstorm: Sexisme-anklager kan flytte vælgeres kryds
Folketingskandidat Jeppe Søe fra Moderaterne kan ende med at miste stemmer, efter det er kommet frem, at han har skrevet blogindlæg og klummer med indhold, der kan opfattes som sexistisk.
Moderaternes vestjyske spidskandidat Jeppe Søe er havnet i en shitstorm få dage før folketingsvalget, som kan koste stemmer, efter Berlingske fredag morgen udgav en artikel med eksempler på gamle blogindlæg og klummer fra kandidatens hånd, der bliver opfattet som ”kontroversielle og sexistiske.”
I 2017 brugte han blandt andet ord som ”sundhedsprostitueret” og ”klar på min krop” om en personlig træner, mens han i 2009 beskrev sin egen halvsøster som en ”medieliderlig og smagløs løgner” med ”store patter.”
Og den slags udtalelser går ikke ubemærket hen blandt førstegangsvælgerne på Viborg Katedralskole, som fredag var til valgfest på deres gymnasie, hvor shitstormens hovedperson selv havde valgt at melde afbud i sidste øjeblik.
- Nyheden om Jeppe Søe har gjort mig i tvivl, for jeg havde egentlig tænkt Moderaterne, men jeg kan godt være lidt usikker nu.
- Jeg kan bare ikke støtte op om kandidat, der har haft den der sexistiske tankegang. Jeg kan egentlig godt støtte Lars Løkkes projekt, men når hans kandidat i Vestjyllands Storkreds har den fortid, kan jeg ikke støtte op om det, siger 18-årige Fie Winther Thorsen.
For hende ændrer det ikke noget, at Jeppe Søe i et skriftligt svar til Berlingske har forklaret, at vendingerne er skrevet med en ”satirisk, karikeret pen.”
- Jeg synes, satire skaber virkelighed, så for mig personligt vil jeg have svært ved at støtte op om en kandidat, der skriver sådan, fordi ligestilling, og hvordan man taler om kvinder, er en vigtig sag for mig, siger hun.
- Jeg gider ikke at have en, der går rundt og siger dumme ting
Jonas Hansen på 18 år og 19-årige Mads Rømer har også svært ved at se, hvordan Jeppe Søes kvindebeskrivelser kan forstås som komik.
- Jeg synes ikke, det er okay. Det er mærkeligt gjort, siger Mads Rømer.
- Det er ikke sjovt, det er bare dårligt sagt, siger Jonas Hansen.
Betyder det noget for jer, når I skal sætte et kryds?
- Ja, det må jeg sige. Jeg gider ikke at have en, der går rundt og siger dumme ting, siger Jonas Hansen.
- Selvfølgelig fylder det noget, men det skal også ses i en kontekst, og jeg kender ikke fuldt ud til situationen lige nu, siger Mads Rømer.
Det påvirker også 19-årige Andreas Buhl Højbergs syn på en politiker, hvis vedkomne har et sexistisk sprog brug, men det vil ikke få ham til at skifte politisk ståsted.
- Det ville ikke få mig til at stemme på et andet parti, hvis det var dem, jeg ville stemme på. Der er mange kandidater, så ville jeg lade være med at stemme personligt, siger han.
I Megafons seneste meningsmåling lavet for TV 2 står Moderaterne til at blive Folketingets tredje største parti med 9,7 procent af stemmerne. Svarene fra de 1012 respondenter er indsamlet mellem i forgårs og i dag fredag.