På jagt efter små og store hemmeligheder

Hver mandag og torsdag går en flok slægtsinteresserede på jagt i gamle arkiver. Her finder de ny og overraskende viden om deres forfædre.

Slægtshistorisk Forening i Herning har 90 medlemmer, der hjælper hinanden med at grave oplysninger frem om fortiden.
Slægtshistorisk Forening i Herning har 90 medlemmer, der hjælper hinanden med at grave oplysninger frem om fortiden.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Det summer af snak på første sal i det forhenværende museum i Herning. Her holder Slægtshistorisk Forening nemlig til. Foreningen har 90 medlemmer, så der er næsten altid 20-30 stykker, der er i gang med forskningen på de faste mødedage.

Møderne starter altid med et oplæg med tips og tricks til, hvordan man kan komme i gang med eller videre med slægtsforskningen. I dag er det gennemgangen af en gammel vejviser, der afslører, hvem der betalte mest i skat i byen.

Ønske om at finde biologisk ophav

Leif Sepstrup er formand for Slægtshistorisk Forening i Herning, og han har været med i mange år. Han havde en helt særlig grund til at starte jagten på sin slægtens historie.

- Indtil jeg var 25 år, vidste jeg ikke, at min far var adoptivbarn. Han fik aldrig selv mulighed for at finde sit biologiske ophav. Men det tog mig tre måneder, så havde jeg fundet min biologiske familie, fortæller Leif Sepstrup. 

Det er blevet nemmere at være slægtsforksker, da meget materiale i dag er blevet digitaliseret
Det er blevet nemmere at være slægtsforksker, da meget materiale i dag er blevet digitaliseret
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Svar på familiens lave levealder

Når medlemmerne mødes, går de ofte sammen i grupper og hjælper hinanden med at indhente ny viden. Mange informationer er i dag blevet digitaliseret og dermed mere tilgængelige, og det gør det nemmere for medlemmerne.

Den dag, TV MIDTVEST er med til slægtsforskning, er et par kvinder i gang med at granske gamle soldaterpapirer, for her kan der ligge mange historier gemt. 

- Min bedstefar blev kasseret for at være platfodet, og så glemte han i øvrigt også at melde sig til tjenesten. Det gav en bøde på fire kroner, fortæller Mette Christensen, der også er dybt fascineret af at grave ny viden frem fra de gamle arkiver.

Et andet af medlemmerne har altid undret sig over, hvorfor de ikke bliver ret gamle i hendes familie, så det har hun brugt slægtsforskningen til at finde svar på.

- Jeg har fundet ud af, at det er hjerteproblemer, der har været årsag til, at så mange er døde unge, forklarer Karen Tripovic.

DNA i slægtsforskning

Det nyeste inden for slægtsforskning er at bruge DNA-tests. I dag kan alle nemlig få lavet en DNA-test mod betaling, og svaret på testen kan give sikker viden.

- Jeg kan godt lide at vide, at det jeg har fundet ud af, er helt rigtigt. Så via DNA-tests på mig selv og på nogen af mine ældre aner kan jeg lave en trykprøvning på, at det jeg her fundet frem til, nu også er helt rigtig, forklarer Jens-Steen Jørgensen.

Han har nu fået lavet et DNA-kort, hvor han kan se, hvor hans slægt stammer fra geografisk.

4:04
Medlemmerne hos Slægtshistorisk Forening i Herning er to gange i ugen på jagt efter store og små hemmeligheder hos deres forfædre.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST