Peter dør langsomt - nu advarer han andre

Hvert år dør cirka 300 personer i Danmark, fordi de har været i kontakt med asbest, og én af dem, der frygter at blive en del af den statistik er 67-årige Peter Søgaard fra Videbæk.

Peter Søgaard vil gerne advarer andre, der arbejder - eller har arbejdet - med asbest.
Peter Søgaard vil gerne advarer andre, der arbejder - eller har arbejdet - med asbest.

Peter Søgaard sætter armene på knæene, mens han hiver efter vejret. 

Han har lige flyttet en sæk jord og en lille kasse med gødning. Og nu kan han knap stå op af bare udmattelse. 

Sådan er hverdagen med asbestose blevet for 67-årige Peter Søgaard fra Videbæk. 

Fra 1975 til 1983 arbejdede han dagligt med at skære i asbest tagplader på en fabrik i Ikast. Og i 2019 fik han konstateret asbestose efter at have været indlagt med symptomer på en blodprop.

0:52
Peter Søgaard har mange udfordringer i hverdagen på grund af sin asbestose.

I værste tilfælde ender sygdommen med at tage livet af ham.

- Det giver sig blandt andet til udtryk, når jeg skal hjælpe mine tre børn. Det foregår i slow motion, fordi jeg ikke kan magte det. Og det er jeg meget ked af, at det på den måde har ødelagt livet for både mig og min familie, fortæller han. 

Ny lovgivning på vej

Asbest blev brugt som byggemateriale i stor stil i Danmark i 70'erne og 80'erne, men har været ulovligt at bruge siden 1986. I dag estimeres det, at der findes asbest i omkring 1,5 millioner danske huse, primært i taget eller i rørisolering.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse dør cirka 300 personer hvert år, fordi de har været i kontakt med asbest. Det er én af grundene til, at regeringen har indført en ny lov, der træder i kræft fra den 1. januar 2025. 

Ifølge den nye lovgivning er det kun autoriserede firmaer, der må rive asbest ned, og derudover kommer der skærpede regler om brug af beskyttelse. Og det er noget, der glæder Peter Søgaard. 

- Jeg håber, at den nye lovgivning bliver sådan, at alle, der skal arbejde mes asbest, i den grad beskytter sig, siger han.

Kommer til at koste dyrt

Det er dog ikke alle, der er lige glad for de nye regler. 

Benny Jensen ejer Boligenergi, der blandt andet arbejder med at nedrive asbesttag. Ifølge ham er de nye regler unødvendige. 

Håndværkerfirmaerne bruger nemlig allerede både beskyttelsesdragter og ansigtsmasker.

Benny Jensen frygter konsekvenserne af den nye lovgivning.
Benny Jensen frygter konsekvenserne af den nye lovgivning.

- Jeg mener, at det er forkert, at man laver nogle regler, der tager udgangspunkt i, at en masse, der arbejdede med asbest før 1987, dør af det. Det har intet at gøre med, hvordan vi arbejder i dag, siger han.

Han nævner blandt andet, at der kommer krav om total rengøring af asbesttag, hvilket ifølge ham er umuligt, da asbeststøvet kan sætte sig i for eksempel granulat. Derfor frygter han store bøder til virksomheder, hvis der kommer kontrolbesøg.

- Hvis de vil finde asbeststøv, så kan de det. Jeg mener, at den her lov er lavet af nogen, der aldrig har sat fod på sådan et loftrum, de aner ikke noget om det, siger Benny Jensen. 

Ifølge Benny Jensen kommer den nye lovgivning i sidste ende til at ramme forbrugerne. 

- Før hen kunne det måske koste 6.000 kroner at få tagpladerne pillet af. Hvis de begynder at håndhæve den nye lov, som jeg nu fortolker den, så vil det måske kommer til at koste 60-70.000 kroner for at få lavet det samme stykke arbejde. 

Peter Søgaard er dog positiv over for de nye tiltag – og så håber han, at andre vil lære af hans skæbne.

- Jeg håber, at dem, som skal arbejde med asbest fremover, vil beskytte sig. Og så vil jeg gerne være med til at sige til mine kollegaer fra min tid, at jeg synes, at de skal blive undersøgt, siger han.