Sjælden afgørelse: 22-årig kan være dømt forkert i sag om pistol

I sjælden afgørelse har Den Særlige Klageret bestemt, at straffesag om pistol i en baggård skal gå om.

En straffesag mod en ung mand fra Herning skal genoptages, fordi den formentlig er forkert.

Det er muligt, at manden blev dømt med urette, da han for halvandet år siden blev kendt skyldig i at have besiddet en pistol i taske.

Den konklusion er Den Særlige Klageret nået frem til, fremgår det af klagerettens hjemmeside torsdag.

I marts 2023 blev manden af Retten i Herning idømt en fællesstraf på fængsel i to år og otte måneder.

Under sagen nægtede både han og en kammerat anklagen om, at de havde forsøgt at tage en pistol og tilhørende ammunition i besiddelse.

Våbnet lå i en taske i en baggård. Forinden havde politiet dog fjernet både pistol og ammunition. Trods nægtelsen fandt retten de to mænd skyldige.

Da straffesagen rullede videre ved Vestre Landsret i januar i år, havde den dømte frafaldet sin anke.

Kammeraten holdt dog fast i sin anke og blev frifundet. Det skyldtes, at en tredje person i sagen skiftede forklaring. Han erkendte ejerskabet til pistolen og sagde samtidig, at ingen andre kendte til den.

På den baggrund mener Den Særlige Klageret, at der er fremkommet nye og væsentlige oplysninger. Hvis de havde været fremme i første omgang, er der grund til at tro, at resultatet kunne være blevet frifindelse.

Det sker meget sjældent, at klageretten bestemmer, at en sag skal gå om med denne begrundelse.

Advokat Philip Møller er forsvarer for sagens hovedperson, som nu muligvis kan se frem til oprejsning. Han ønsker dog på nuværende tidspunkt ikke at kommentere forløbet og perspektiverne nærmere, siger han til Ritzau.

Han henviser til, at anklagemyndigheden nu på ny skal indbringe sagen for byretten.

Under processen om genoptagelse har anklagemyndigheden erkendt, at der er grund til at lade sagen starte forfra.

Der kan ifølge anklagemyndigheden være behov for en ny indenretlig vurdering af den dømtes strafferetlige ansvar, fremgår det af klagerettens kendelse.

Den Særlige Klageret har fem medlemmer. Den består af tre dommere, en jurist fra et universitet samt en advokat. Retten tager især stilling til klager over dommere og begæringer om genoptagelse af straffesager.