Hasan og Mikkel printer huse i 3D: Vi havde ikke drømt om, det ville gå så stærkt
Hasan Alsofi og Mikkel Brich fik en god ide efter et par glas rødvin til en fødselsdag. Nu printer de bygninger i 3D flere steder i verden, men der er lang vej endnu.
Fra en prototype på en studiebolig i Holstebro til et udkigstårn i Guatemala og en børnehave i Ukraine.
Der er for alvor kommet gang i de 3D-printede byggerier, som Hasan Alsofi og Mikkel Brich fra Holstebro for to år siden fik ideen til.
- Vi havde ikke drømt om, at tingene skulle gå så stærkt, da vi startede for to år siden. Vi havde en ambition om, at vi skulle være en lille lokal entreprenør, men der er måske i virkeligheden et meget større potentiale, end vi oprindeligt havde troet, fortæller Mikkel Brich.
Ideen fik de til en fødselsdag, hvor de snakkede om, at der manglede udviklingen af effektivitet i byggerier.
- Efter et glas rødvin eller to kom vi ind på, hvorfor man ikke 3D-printer. Dagen efter ringede jeg til Holstebro Kommune og spurgte, om de ikke ville have 3D-printede studieboliger. Det ville de gerne, men vi havde ingen erfaring endnu.
Udkigstårn i Guatamala og børnehave i Ukraine
Og så gik det rigtig hurtigt for Holstebro-virksomheden 3DCP Group. Sidste forår stod en prototype klar på slagterigrunden i Holstebro.
Efterfølgende gik turen til Guatemala for at lave et udkigstårn på en bakketop.
- Det holdt hårdt. Vi var der i tre uger. De to første uger fik vi printet 64 centimeter og tænkte, at vi slet ikke ville nå i mål. Men så knækkede vi koden og fik printet de sidste to og en halv meter de sidste tre dage, fortæller Mikkel Brich.
Det ene projekt ledte til det andet. Virksomheden blev kontaktet af Team4UA, en humanitær organisation, der arbejder med at bringe teknologien i spil og specialiserer sig i genopbygning af infrastruktur og byggerier med 3D-print.
Og nu er de i gang med at 3D-printe en 270 kvadratmeter stor børnehave i Lviv i Ukraine.
- Det giver god mening at lave en børnehave i Ukraine, for den her teknologi skaber en ekstrem holdbar bygning, og vi kan gøre det superhurtigt, forklarer Mikkel Brich og fortsætter:
- Vi har en aktiv printtid på 32 timer, det betyder dog ikke, at det tager 32 timer at bygge, men det er så lang tid, som printeren skal køre.
Fremhævet i Forbes
Det anerkendte amerikanske erhvervsmagasin Forbes har også fået øjnene op for de to holstebrogensere. Her endte de på en liste, der fremhæver forretningsfolk under 30 år.
- En gang i mellem virker det hele uoverskueligt. Man drukner i det og tænker, om det overhovedet er smart, det vi har gang i, om vi virkelig har fat i en god ide. Men listen er et skulderklap og tegn på, at vi har gang i noget rigtigt.
Søren Wandahl, der på Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet forsker i, hvordan man kan bygge hurtigere og billigere, er heller ikke i tvivl om, at de to gutter har fat i noget rigtigt.
- Det er kun ti år siden, man gik i gang med at printe byggerier, og det er slet ikke færdigudviklet endnu. Vi kan ikke 3D-printe armering, så det putter man i efterfølgende, og det er lidt dobbelt, siger han og fortsætter:
- Man skal være enormt glad for, at man er med til at tage første skridt i en udvikling, som vil ske, for vi er på vej i den retning, og der er ingen tvivl om, at vi vil se mere.
36 studieboliger på vej i Holstebro
Prototypen i Holstebro er nu revet ned igen, men et nyt og endnu større byggeri er på vej.
Et lokalt boligselskab har søgt om at bygge 36 3D-printede studieboliger. 12 af dem med ét rum med loft til kip og hems. Resten med to rum med separat soveværelse.
- Det er noget helt nyt, og det er meget spændende. Jeg tror på, at der godt kan være en fremtid i det. Der er perspektiv i det.
Prisen bliver 44 millioner kroner. Høringsfasen på projektet er netop slut uden de store indvendinger. Det mangler dog stadig at blive endeligt vedtaget i byrådet. Men borgmester H.C. Østerby (S) tør godt glæde sig.
- Det gør mig megastolt. Det er sådan en type virksomheder, der gør noget anderledes og noget nyt, som vi har brug for. Lykkes det, så vil man snakke om det vidt og bredt, siger borgmesteren.
Størrelsesmæssigt er projektet i Holstebro kun overgået af et i USA, hvor et helt nabolag bliver 3D-printet.
Så der er altså konkurrence derude, og selv om det endnu ikke er en rigtig god forretning for Hasan Alsofi og Mikkel Brich, så fortsætter de derudad.
- Vi tjener ikke nogen penge på det endnu, og det vidste vi også godt, og det accepterer vi også. For vi tror på, at hvis vi knækker nøden, så skal det nok blive en god forretning, siger Mikkel Brich.