Skolebørn lokkes ind i kriminelt miljø: Svindler ældre og leverer penge til bagmænd

Politiet mistænker, at de bagmænd, der udnytter børn og unge fra Brande, kommer fra det organiserede kriminelle miljø eller bander.

(Genrefoto).
(Genrefoto).
Foto: Depositphotos

Flere børn og unge i Brande er blevet en del af organiseret kriminalitet, hvor de bruges til at svindle kreditkort fra ældre.

Det skriver Herning Folkeblad.

I september måtte SSP-samarbejdet i Ikast-Brande Kommune sende et alvorligt informationsbrev ud til forældre til børn og unge på Artium-skolen i Brande.

- Det tyder på, at nogen har fået kontakt til børn og unge i Brande og udnytter dem til at begå kriminalitet, siger Anton Rasmussen, der er børne- og familiechef i Ikast-Brande Kommune, til TV MIDTVEST.

SSP fik i første omgang mistanke om organiseret kriminalitet, fordi hashsalg og svindel hen over sommeren begyndte at fylde mere blandt unge i Brande.

Helt konkret er der indtil videre tale om sigtelse og afhøring af en 13-årig for seks forskellige forhold og varetægtsfængsling af tre 17-19-årige, der tilsammen kommer op på 40 forhold i forbindelse med kreditkortsvindel. 

Det fortæller Hans Roost, der er politiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi.

SSP-samarbejdet er ifølge Anton Rasmussen opmærksomme på 8-10 børn og unge fra Brande i forbindelse med sagen.

Både politiet og SSP formoder, at der er tale om voksne, kriminelle, der udnytter de unge.

- Nogen er i stand til at lave et set-up, så unge uden at tænke nærmere over det kommer mere og mere ind i det, siger Anton Rasmussen. 

Svindler ældre, sårbare mennesker

Politiet efterforsker sagen med henblik på at finde bagmændene.

I en konkret sag er en 13-årig blevet transporteret rundt i landsdelen af de kriminelle for at hente kreditkort hos ældre, hæve penge på kortet og derefter levere dem til bagmændene. 

- Det er en ussel form for kriminalitet. Dels snyder man ældre og svage borgere, og så udnytter man unge mennesker, som bliver narret eller presset til at lave kriminalitet, siger Hans Roost.

Ifølge Hans Roost er det et aktuelt og landsdækkende problem, at unge mennesker bliver presset ud i at lave kriminalitet.

- De unge mennesker får næsten ikke noget ud af det - ud over en plet på straffeattesten, siger han.

Truet med konsekvenser

Anton Rasmussen er ekstra bekymret i denne sag, fordi meget tyder på, at de unge bliver truet med hårde konsekvenser, hvis de ønsker at komme ud af miljøet.

Han henviser her til et ”solidt rygte” om en ung, der har modtaget en dummebøde på flere tusinde kroner for ikke at betale til tiden.

- Det har ingen ende. Man skal regne med, at hvis man først kommer i sådan en klemme, så skal man betale til man ikke har mere, siger han.

Derfor opfordrer han og SSP-samarbejdet i kommunen forældre til en skærpet opmærksomhed.

- Ændringer i adfærd, soverytme og nye, ældre bekendtskaber skal man tage alvorligt, siger han.

Politiet har også en klar opfordring til børn og unge.

- Gå til politiet, når I bliver presset, gå til politiet, hvis I føler, at I bliver udnyttet af nogle kriminelle. Det er den eneste mulighed for at komme ud af det her, siger Hans Roost.