Eksperter er bekymrede over ny tendens
Eksperter frygter, at det giver en øget ulighed, når flere vælger sundhedsbehandlinger i udlandet.
Flere og flere danskere vælger at samle penge ind til dyre sundhedsbehandlinger i udlandet.
Det viser tal fra Indsamlingsnævnet.
Professor Emeritus i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, Jes Søgaard, mener, at udviklingen kan være et tegn på, at de danske læger er for konservative.
Samtidig mener han, at det giver en større ulighed, hvis det kun er de rigeste, der kan betale for de bedste sundhedsbehandlinger.
- Det er jo en ulighed, når penge kommer i spil. Sådan er det også, når danskere kommer på privathospital eller har en privat sundhedsforsikring, siger Jes Søgaard og uddyber:
- Det er formentlig kun danskere med en rimelig høj indkomst eller mulighed for at tage lån, der har mulighed for det. Der er behandlinger, der koster over en million kroner, og det er formentlig de færreste danskere, der har råd til det. Så på den måde er der en principiel ulighed.
Han mener derfor, at det er en tendens, som der skal undersøges nærmere.
Han peger blandt andet på, at det kunne være patientforeningen Danske Patienter, der sammen med Danske Læger og Sundhedsstyrelsen, der kiggede nærmere på området.
- Det er i hvert fald nok til, at jeg mener, at man bør gennemføre en undersøgelse. For at se, om der er en tilstrækkelig stigning i antal danske patienter, der føler sig svigtet af det danske sundhedsvæsen, siger Jes Søgaard.
- Det er synd for Danmark
Jes Søgaard bliver bakket op af Viola Burau, der er professor i sundhedspolitik på Aarhus Universitet.
- Velfærdsstaten i Danmark bygger på lige adgang til sundhed, som overvejende er gratis. Derfor er det problematisk, når borgere selv skal rejse penge til en dyr behandling, siger hun.
Hun mener, ligesom Jes Søgaard, at det tendensen giver en ulighed i samfundet.
Samtidig påpeger Viola Burau, at problemet kun bliver større, hvis der ikke bliver gjort opmærksom på det af dem, der tager til udlandet.
- Dem med mange ressourcer kan råbe op, når de ikke får det, de vil. Så presser de det offentlige, fordi de kan sige: 'Den kvalitet er ikke god nok'. Dermed gør de også dem med få ressourcer en tjeneste ved at råbe op, siger Viola Burau.
En af dem, der er rejst til udlandet for at få behandling, er Malene Vestergaard Andersen fra Spjald og hendes 8-årige søn.
8-årige Theo Vestergaard Andersen mistede sidste år pludselig synet, og der er fortsat uvished om, hvad der har været skyld i synstabet.
TV MIDTVEST har fulgt Malene og Theo Vestergaard Andersens tur til Spanien, hvor de har forsøgt sig med trykkammerbehandling i håbet om, at det kan forbedre synet.
Det koster cirka 1.100 kroner per behandling, og Theo har indtil videre fået 60 behandlinger.
- Når folk er presset ud i at rejse til udlandet, så mangler deres stemme. Det er ikke for at skamme Theo og hans familie. Det er ikke bare Theo, det er synd for. Det er også synd for Danmark. Det kan kun fungere, når mange råber op, siger Viola Burau.
Du kan se mere om Theos historie i TV MIDTVESTs dokumentar ’Kan du se mig nu, Theo?' på TV 2 PLAY, TV MIDTVEST.dk eller herunder: