Theo kunne ikke få hjælp i Danmark - nu vil folketingsmedlem gå til ministeren

Det skal undersøges, hvorfor flere danskere tager til udlandet for at få lavet behandlinger, hvis man spørger Mette Thiesen (DF).

1:00
Mette Thiesen (DF), Jens Henrik Thulesen Dahl (DD) og Kirsten Normann Andersen (SF) vil gerne have undersøgt, hvorfor flere søger til udlandet.

- Jeg kommer til at stille spørgsmål til sundhedsministeren (Sophie Løhde, red.), lyder det fra Mette Thiesen, sundhedsordfører i Dansk Folkeparti.

Meldingen kommer, efter at vi på TV MIDTVEST har fulgt otteårige Theo fra Spjald, der fik afslag på behandling i Danmark og i stedet måtte rejse til Spanien for at få den for egen regning.

Behandlingen, som Theo og familien ønsker at få, bruges i Danmark, men man ønsker ikke at tilbyde den til Theo, da man ikke kan garantere, at den virker. Det kan TV MIDTVEST læse fra Theos lægejournal, som vi har fået indsigt i.

Men det er ikke godt nok ifølge Mette Thiesen (DF).

- Som jeg forstår Theos case, så er det værste, der kan ske, at der ikke sker noget, og det bedste er, at det kan hjælpe, siger folketingsmedlemmet.

Indsamlinger peger på tendens

Theo og hans familie har været nødsaget til at samle penge ind for at finansiere behandlingerne i Spanien, og de er ikke de eneste.

I 2020 var der 4 indsamlinger til sundhedsbehandlinger, mens det tal i 2024 pr. 20. august hed 36 indsamlinger. Det fremgår af en manuel optælling af Civilstyrelsens indsamlinger.

Den tendens har Mette Thiesen (DF) også bemærket.

- Jeg læser med i dagspressen, hvor jeg kan se danskere, der laver indsamlinger til operationer i udlandet, som de har fået nej til i Danmark, fortæller hun og pointerer:

- Vi er meget konservative, hvad angår eksperimentelle behandlinger. Der kunne jeg godt tænke mig at vide, om vi er konservative på den dårlige måde, fortæller Mette Thiesen (DF) og lægger vægt på at et land med et højt skattetryk også skal yde den bedste service.

Tendensen er også nået til Jes Søgaards bord. Han er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

- Man skal være opmærksom på, hvis patienterne og lægerne er uenige. Fordi det kan været et udtryk for, at de danske læger kan være for konservative. Det er ikke første gang, man hører om, at danske patienter afvises af forskellige årsager i Danmark og så søger behandling i udlandet, siger han og tilføjer:

- Det er nok til, jeg synes, man bør gennemføre en undersøgelse.

Samme holdning deler Mette Thiesen (DF).

- Jeg er enig med Jes Søgaard. Vi er nødt til at få lavet en undersøgelse over, hvor mange der tager til udlandet, og om vi er for konservative i Danmark, konstaterer hun.

Mette Thiesen (DF) bliver bakket op af Jens Henrik Thulesen Dahl (DD) og Kirsten Normann Andersen (SF), der begge også mener, at det er nødvendigt med en undersøgelse af tendensen. 

Europa-Parlaments politiker vil kigge på muligheder

TV MIDTVEST har tidligere fortalt om Bertine Engkvist fra Viborg, der samlede over en halv million kroner ind til en operation i Spanien. 

Dengang udtalte Stine Bosse (M), der er medlem af Europa-Parlamentet for Moderaterne, at hun ikke mener, at patienter selv skal stå med så store regninger.

- 500.000 kroner er jo ufatteligt mange penge for mange mennesker, og det er jo næsten et uoverstigeligt bjerg. Nogle vil kunne lykkes med at samle pengene ind, mens andre ikke kan, så det giver jo en helt enorm ulighed. Så vi synes, at vi skal få skabt noget gennemsigtighed og nogle ligheder, så alle kan få bedre hjælp - også hvis den hjælp er i udlandet, sagde hun tidligere på året.

Ifølge Stine Bosse (M) bør Danmark kunne hjælpe, når man ved, at der eksisterer en mulighed.

- Det kan lade sig gøre. Vi vil gerne prøve at se på, om vi kan forbedre de muligheder for borgerne.

- Kunne man finde andre veje, hvis man kommer i situationer, hvor man ikke kan tilbyde hjælpen i Danmark. Så kunne vi gøre det i et samarbejde med andre lande i Europa, så kunne vi godt tænke os at se på de muligheder - uden at overdrage nogen form for myndighed til EU. Det skal forblive dansk.

Du kan se mere om Theos historie i TV MIDTVESTs dokumentar ’Kan du se mig nu, Theo?' på TV 2 PLAY, TV MIDTVEST.dk eller herunder:

27:34
8-årige Theo blev sidste år på mystiskvis blind. Nu er han rejst til Spanien med sin mor i håbet om, at trykkammerbehandling kan give ham synet tilbage.