Cheminova-sag tog en drejning, da offer fik ordet: Nu er afgørelsen faldet

Virksomheden Cheminova har onsdag været på anklagebænken i en sag om en alvorlig arbejdsulykke. Det endte med, at virksomheden blev frifundet.

FMC Cheminova
Foto: Region Midtjylland

En mandlig medarbejder på kemikalievirksomheden FMC Rønland, som tidligere hed Cheminova, fik for cirka to et halvt år siden sin hånd og underarm knust, da han sad fast i et transportbånd på fabrikken på Harboøre Tange.

Ulykken skete ved, at medarbejderen rengjorde båndet med en skraber, imens båndet var i bevægelse, og dermed blev han trukket ind i en af de bæreruller, som holder transportbåndet. Medarbejderens skade var så omfangsrig, at han senere blev erklæret invalid med en méngrad på 45 procent.

Onsdag begyndte så retssagen mod FMC Rønland, der er tiltalt for brud på arbejdsmiljøloven, og her tog retsmødet en drejning under den nu tidligere medarbejders forklaring. Medarbejderen fortalte nemlig, at man normalt rengjorde båndet ved at spule vand på det, og han erkendte derfor, at han aldrig skulle have rengjort transportbåndet med en skraber, mens det kørte.

- Det var en tanketorsk. Jeg havde aldrig brugt en skraber før, lød det fra den tidligere medarbejder, der havde været ansat på virksomheden siden 1994.

Manglende instruktion og tilsyn

Selvom det kunne lyde, som om ansvaret dermed ligger hos medarbejderen, så er det faktisk ikke nødvendigvis tilfældet. Ifølge Arbejdsmiljøloven kan en arbejdsgiver nemlig godt blive gjort ansvarlig for en medarbejders uforsigtighed, hvis virksomheden ikke har gjort, hvad den kan for at sikre, at arbejdet bliver foretaget fuldt forsvarligt.

I denne sag er spørgsmålet, om den nu tidligere medarbejder i tilstrækkelig grad var blevet gjort opmærksom på, at han skulle have standset båndet, inden han rengjorde det.

Her fortæller medarbejderen, at han godt vidste, at medarbejderne generelt skulle slukke for maskiner, inden de rengjorde dem, men han mener ikke, der havde været nogen specifik instruktion omkring transportbåndet. Derudover mener han heller ikke, at der særligt ofte blev ført tilsyn med, om medarbejderne gjorde det rigtigt.

Anklagemyndigheden mente, at FMC Rønland burde pålægges en bødestraf på 187.600 kroner for at have overtrådt Arbejdsmiljøloven om manglende instruktion og tilsyn.

FMC Rønland var uenige, og her lød argumentet fra forsvarsadvokat Ulrik Christrup, at arbejdsgiveren havde opfyldt sine forpligtelser i at instruere medarbejderne i at stoppe transportbåndet under rengøring.

Det endte med, at FMC Rønland fik medhold af retten og derfor blev frifundet i sagen.