Råd anbefaler stadig stop for brug af bundtrawl i beskyttet hav

Biodiversitetsråd fastholder i notat anbefaling efter forskerdebat om konsekvenser ved fiskeri med bundtrawl.

Forskerne og eksperterne i Biodiversitetsrådet fastholder deres anbefaling om bundtrawl i beskyttede områder (arkivfoto).
Forskerne og eksperterne i Biodiversitetsrådet fastholder deres anbefaling om bundtrawl i beskyttede områder (arkivfoto).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det er fortsat vigtigt at holde fiskeri med bundslæbende redskaber væk fra beskyttede havområder. Det vurderer Biodiversitetsrådet i et notat onsdag.

Vurderingen kommer efter en offentlig diskussion mellem forskere om, hvor meget bundtrawl egentlig skader havmiljøet.

- Den igangværende debat vedrørende effekter af bundtrawl på havbundens biodiversitet ændrer ikke på Biodiversitetsrådets tidligere vurdering, skriver rådet i notatet.

- Biodiversitetsrådets vurdering er begrundet i den omfattende nationale og internationale videnskabelige litteratur, som overordnet dokumenterer, at fiskeri med bundslæbende redskaber har en negativ påvirkning på havmiljø og havbundens biodiversitet, lyder det.

For et par måneder siden bragte Jyllands-Posten artikler, hvor forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og andre nordiske universiteter kritiserede en rapport om bundtrawl fra Aarhus Universitet.

Rapporten, som var bestilt af Danmarks Naturfredningsforening, viste, at bundtrawlende fiskeri har store konsekvenser for havmiljøet.

Kritik af metoden

Forskerne fra DTU og andre nordiske universiteter kritiserede metoden og resultaterne i rapporten fra Aarhus Universitet.

Polemikken medførte, at miljøminister Magnus Heunicke (S) tog den kritiserede rapport ud af baggrundsmaterialet før de politiske forhandlinger om fremtidens vilkår for erhvervsfiskeri.

Magnus Heunicke fastholdt samtidig, at bundtrawl skader havmiljøet, og at regeringen stadig vil sætte ind mod fiskeri med bundslæbende redskaber.

Han understregede på et samråd i september i Folketingets miljø- og fødevareudvalg, at mange andre forskningsprojekter har påvist konsekvenser af bundslæbende fiskeri.

Biodiversitetsrådet består af består af ni forskere, professorer og lektorer fra universiteter. De skal rådgive politikerne og komme med anbefalinger via uvildige rapporter.

Biodiversitetsrådet skriver i notatet, at cirka 42 procent af det danske havareal og omkring en tredjedel af det beskyttede areal bliver fisket aktivt med bundslæbende redskaber.

- Den internationale videnskabelige litteratur dokumenterer, at fiskeri med bundslæbende redskaber skaber en fysisk forstyrrelse af havbunden, som har en negativ påvirkning på havmiljø og havbundens biodiversitet.

- Biodiversitetsrådet anbefaler, at fiskeri med bundslæbende redskaber ikke bør finde sted i beskyttede havområder, står der i notatet.

EU vil have mere beskyttet natur

EU har en målsætning om, at 30 procent af EU's areal til både lands og havs skal være beskyttet natur i 2030.

Regeringen har et mål om at bidrage til EU-målsætningen, men Biodiversitetsrådet vurderede sidste år, at blot 1,9 procent af havarealet i Danmark bidrog til de internationale mål om beskyttede områder.

Alle partier i Folketinget gik sidste år sammen i en politisk aftale om en havplan, der skal sikre, at Danmark kommer i mål med 30 procents beskyttelse af havarealerne i 2030.

Aftalen er dog blevet kritiseret fra mange sider for ikke at hænge sammen.