Seks syge og én død af farlig bakterie: Sådan garderer du dig bedst mod smitte

Hvad kan man selv gøre for at undgå at blive smittet med listeria. Det giver en ekspert her nogle bud på.

Genrefoto: Listeriabakterien kan blandt andet opstå i fiskefrikadeller.
Genrefoto: Listeriabakterien kan blandt andet opstå i fiskefrikadeller.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Seks personer er blevet syge og én er død efter at have spist fiskefrikadeller fra Jeka Fish i Lemvig. Det sker, fordi frikadellerne har indeholdt listeriabakterier, og det er anden gang på to år, at frikadeller fra Jeka Fish er årsag til dødsfald.

Det er Statens Serum Institut (SSI), Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet, der har efterforsket sygdomsudbruddet, og her betegner man udbruddet som alvorligt. Det er dog ikke alle, der behøver at være lige så bekymrede for at spise fødevarer med listeria.

- Hvis man er sund og rask, skal man ikke være bekymret for listeriainfektion, men hvis man i forvejen er svækket, kan den give en alvorlig infektion. Det gælder folk med nedsat immunforsvar, kronisk syge eller gravide. For dem kan listeria forårsage blodforgiftning eller hjernehindebetændelse, fortæller Luise Müller, der er epidemiolog hos Statens Serum Institut.

1:00
Her fortæller Luise Müller fra Statens Serum Institut om, hvordan myndighederne fandt frem til, at listeriabakterien stammer fra fiskefrikadeller fra Jeka Fish.

Listeria er en bakterie, som findes naturligt i jord, i spildevand, på planter og i tarmen hos dyr og mennesker. Det kan derfor være svært at undgå, at listeria er i rå fødevarer, rå mælk, rå fisk og rå grøntsager.

Det fremgår af Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Gode råd til at undgå listeria

Listeria bliver dræbt, når råvarerne varmes op til minimum 75 grader, men den er en meget robust bakterie, som kan finde vej til en pakkemaskine eller et transportbånd i en fødevareproduktion.

Alle fødevarevirksomheder bliver jævnligt kontrolleret for listeriabakterier, men det sker alligevel, at fødevarer bliver ramt af listeria. Der findes dog råd til, hvordan man selv kan undgå at blive smittet.

- Vi har tidligere set udbrud i skiveskåret pålæg, koldrøget laks og upasteuriserede oste. Hvis man er en del af sårbare grupper, anbefaler vi derfor, at man undgår upasteuriserede oste og spiser skiveskåret pålæg og koldrøget laks så friskt som muligt. Derudover skal man sørge for, at sit køleskab er sat til fem grader eller derunder, lyder anbefalingen fra Luise Müller.

Ydermere anbefaler Fødevarestyrelsen, at man spiser færdigretter rygende varme, smider gammelt mad ud og generelt følger de generelle råd om god køkkenhygiejne.

Du kan læse mere om at undgå listeria på Fødevarestyrelsens hjemmeside lige her.