Designer udnytter ressourcer i tøjproduktion: - Jeg vil gerne arbejde med mode på en mere etisk måde
Bæredygtighed er et af de helt store emner for tiden i tøjproduktion. For designeren Louise Dam er bæredygtighed fremtiden.
Mode er ofte ensbetydende med overforbrug og store miljømæssige omkostninger. Designer Louise Dam går mod strømmen og arbejder med genbrug af materialer, der allerede findes og ressourcer, der ikke udnyttes.
Det kaldes slow fashion, hvor man tænker i det nære og i kvalitet frem for kvantitet.
- Jeg vil gerne arbejde med mode på en mere etisk måde, hvor man tænker materialer på en ny måde og genovervejer hvilke type ressourcer man bruger, forklarer Louise Dam.
Som designer tror hun på, at folk bliver mere bevidste om at tænke i bæredygtighed og genbrug, når de køber nyt tøj i fremtiden.
Fra herreskjorte til kvindebluse
Et af de steder, hvor hun både finder inspiration og tekstiler, er genbrugsbutikker. Her jagter Louise Dam tekstiler i sjove mønstre og farver, der kan være alt fra gamle duge til sengetøj.
- Jeg er helt vild med at gå i genbrug gå på skattejagt få noget i hænderne og skabe det om til noget nyt det er ren leg for mig
Lige nu kigger hun efter gamle herreskjorter i pastelfarver, der ved symaskinen til smukke bluser til kvinder.
- Herretøj er tit bedre kvalitet, fordi mænd ofte køber én god skjorte, og så varer den meget længere end det tøj, kvinder typisk køber, siger designeren.
Vil optimere uudnyttet ressource
Louise Dam har også øje for helt nye materialer og ressourcer, der slet ikke bliver udnyttet til fulde.
- Der er rigtig meget uld i hele verden, der bare gå op i røg. Det er en kæmpe ressource, som bare ligger og venter på at blive brugt, men som vi i Danmark endnu ikke formår at optimere og bruge optimalt, forklarer hun.
Råuld fra de danske får forvandler Louise Dam til lækre bolig-tekstiler med varmt vand og sæbe.
Her gør hun noget, som mange tit forbinder med en fejlvask af tøj, men som for Louise Dam er meningen hele vejen igennem.
- Vi kender alle sammen det med at komme en uldtrøje i vaskemaskinen og få den ud i miniature. Det er den proces, jeg udnytter, når jeg filter råulden, forklarer designeren.
For Louise Dam handler det om bæredygtighed og ønsket om at udnytte de ressourcer, der allerede er.
- Den her uldverden er 100 procent organisk og 100 procent bæredygtig. Det er et biprodukt, der kommer, uden at man skal gøre noget for det, siger hun og fortsætter:
- Det opstår af sig selv og gendanner sig selv. Man kan lave noget, som ikke konsumeres fra vores verden, og når du er færdig med det, lægger du det bare udenfor, så forgår det. Det er nærmest et neutralt produkt. Det er helt vildt fantastisk, synes jeg.