Drukner du i æbler? Derfor er høsten så god i år

Der er ikke noget, som er så skidt, at det ikke er godt for nogen. I Vestjylland glæder æbleavler sig over regnbyger og svingende sommertemperaturer.

0:28
Foto: Hans Vittarp, TV MIDTVEST

Måske er du en af dem, som har sukket gevaldigt over det ustadige sommervejr herhjemme. Men er du også en af dem, som nu er ved at drukne i æbler fra haven?

Netop dét sommervejr er nemlig årsagen til en usædvanligt god æblehøst i år. 

- Det går bedre end forventet, indtil videre går det rigtigt godt, siger Søren Laubjerg. 

Den gode høst er især at mærke på Søren Laubjergs æbleplantagen i Ringkøbing. Høsten er 20-25 procent bedre i år, vurderer han.  

Søren Laubjerg driver Laurbjergs Planteskole i Ringkøbing sammen med sin familie.
Søren Laubjerg driver Laurbjergs Planteskole i Ringkøbing sammen med sin familie.
Foto: Nanna Dam, TV MIDTVEST

Og det er de drilske byger, som har hjulpet hans frugt godt på vej. 

- Selvom regnbygerne har været lidt kraftige, så er det det her skiftende danske sommervejr, der har været godt for os - vi har næsten ikke vandet i plantagen i år, og det er helt usædvanligt, forklarer han.

Også hos Roslev Frugt i Salling har høsten været god. 

- I blomstringsperioden har vejret virkelig været med os, så der er sat så mange æbler, at vi har været nødt til at plukke af, for at de resterende kan nå at få en vis størrelse, fortæller æbleavler Jørgen Lavrsen.

Jørgen Lavrsen driver en plantage i Salling.
Jørgen Lavrsen driver en plantage i Salling.
Foto: Nanna Dam, TV MIDTVEST

Han bekræfter også, at det ustadige vejr er rigtigt godt for høsten. 

- Det betyder, at vi får æbler med god smag og en god farve også, siger Jørgen Lavrsen.

Vestjysk kulde giver bedre smag

Det lundefulde vejr gør også, at æblerne bliver af bedre kvalitet, forklarer Søren Laubjerg. 

- Der er meget smag i dem. Mange synes, der er for meget smag, men der er også mange, som godt kan lide, at der er meget syre i - og her i Vestjylland har vi endnu mere syre i æblerne end i resten af Skandinavien, siger Søren Laubjerg og uddyber: 

- Det har vi, fordi vi har kulden fra Vesterhavet, og når vi så har havgus, så har vi måske 10 grader, mens de i Aarhus har 20 grader, og det giver skiftende temperaturer. Det er de temperaturændringer, som giver syre i vores frugt, forklarer han. 

Han er netop færdig med at høste sorten 'Rød Aroma' og fortæller, at det har givet omkring 60 tons æbler per hektar. Normalt er hans succeskriterie 30 tons per hektar. 

Selvom Søren Laubjerg ikke fysisk står med hænderne i vejret af begejstring, så er han er alligevel en ganske glad vestjyde. 

- Vi kan jo også noget her i Vestjylland. Vi har faktisk et fantastisk klima til frugtavl, siger han.