Her skal du passe på: Svindlere fortsætter - og nu med ny metode

Flere midt- og vestjyder blev onsdag snydt for mange tusinde kroner på forskellige vis.

Der har igen været svindlere på spil i landsdelen. 

Onsdag oplevede flere borgere at blive snydt. Den ene af dem på en måde, som er ny for lokalpolitiet i Herning, hvor politiassistent Henning Præstegaard fortæller om episoden. 

Her oplevede en 34-årig mand at blive franarret penge gennem en QR-kode. 

Det er i hvert fald, hvad han foreløbigt har forklaret til politiet. 

- Jeg kan se, at vi skal afhøre manden yderligere, for hændelsesforløbet er ikke helt kortlagt, fortæller Henning Præstegaard. 

Manden forklarer, at han tirsdag modtager en sms fra en ukendt person om, at der er oprettet et kviklån i hans navn. For at få ordnet fejlen blev han i sms'en bedt om at ringe til et bestemt telefonnummer. 

Her får han en QR-kode, som han skal scanne, og umiddelbart derefter kan han konstatere, at der er trukket penge fra hans konto, forklarer Henning Præstegaard. 

- Men at scanne en QR-kode, det gør jo ikke umiddelbart, at der bliver adgang til en bankkonto, så der er mere, vi skal have undersøgt her, tilføjer politiassistenten.

Flere ældre kvinder snydt

Den 34-årige herningenser er ikke den eneste midt- og vestjyde, som onsdag blev kontaktet af en ukendt person og endte med at miste penge. 

Hele fire tilfælde af såkaldt "bankbudssvindel" er igen sket flere steder i landsdelen. 

Det gik blandt andet ud over en 86-årig kvinde i Koldby og en 92-årig kvinde i Thisted. 

Begge steder er de to kvinder blevet ringet op af en svindler, som udgiver sig for at ringe fra kvindernes bank. Ukendte gerningsmænd bilder kvinderne ind, at der er ved at foregå svindel på deres bankkonti, og at banken derfor skal bruge kvindes dankort. 

I begge tilfælde får svindlerne dog også overbevist kvinderne om at udlevere deres smykker i samme anledning. 

Banken ringer aldrig og beder om dit kort

I Løgstrup nordvest for Viborg  blev en 81-årig kvinde ligeledes kontaktet af svindlere over telefonen, som derefter sendte et "bankbud" ud for at hente hendes dankort. 

Da en cirka 20-årig ung mand med lyst, kort hår, hvide bukser og en hvid rullekrave dukkede op, lykkedes det ham at franarre kvinden både kort og kode til dankortet. Herefter blev 15.000 kroner hævet fra kortet. 

- Det er en meget typisk fremgangsmåde, i forhold til det vi ellers ser, siger Jesper Overby, politiassistent i Viborg. 

Han understreger, at banken aldrig vil komme ud og hente et dankort. Tværtimod skal man være meget, meget kritisk, hvis "banken" skulle ringe. 

- Det, at man bliver kontaktet af et telefonnummer, som ser ud til at være fra banken, er heller ikke nogen garanti. Det kan man også snyde med i dag, påpeger han. 

Svindleren "Jonas" kom for at hente kort - glemte kode

I én af sagerne lykkedes det ikke svindlerne at stjæle penge. 

En 74-årig kvinde fra Kjellerup blev også ringet op af "banken" og fik at vide, at "Jonas" ville komme forbi for at hente kortet. 

"Jonas" var en 150-160 centimeter høj mand med mørk hud og et lille overskæg i en pæn skjorte. 

Men han fik ikke koden med, og det blev kvindens redning. Da hendes mand kort tid efter kom hjem, blev svindlen opdaget, og kortet spærret. 

Det fortæller Kenn Sølvkær Jensen fra lokalpolitiet i Silkeborg, som også nævner, at sagen er endnu en i en lang række af sager om som oftest ældre kvinder, der bliver snydt af svindlere. Hver gang ringer de og udgiver sig for at være fra banken og sender så et bud ud for at hente kortet. 

- Så derfor: Endnu en opfordring til at være påpasselig, hvis "banken" ringer. Er man i tvivl, så ring op til banken i stedet for – bare læg røret på, og ring din bank op i stedet, opfodrer Kenn Sølvkær. 

Sagen fra Kjellerup er en af de få, hvor det ikke er lykkedes svindlerne at komme afsted med offerets penge. Og det er meget vigtigt, siger politikommissær Kenn Sølvkær Jensen. 

- Så længe de får udbytte, bliver de ved. 

Billederne brugt på forsiden er taget af Thomas Lekfeldt og Mads Claus Rasmussen fra Ritzau Scanpix.