Opsigtsvækkende plan: Sådan vil de afvikle deres egen by

Byen er blevet for stor i forhold til antallet af indbyggere, men nu skal lokalt initiativ sikre, at byen revitaliseres og tilpasses en fremtid med vigende indbyggertal

Karl Erik Jensen, formand for Foreningen Snedsted Revitalisering.
Karl Erik Jensen, formand for Foreningen Snedsted Revitalisering.
Foto: Snedsted Revitalisering

Tomme butikker og masser af ”til salg”-skilte.

På det punkt adskiller Hovedgaden i Snedsted i Thy sig ikke fra rigtig mange andre mindre bysamfund i Danmark. Byen summer ikke længere af aktivitet som tidligere, og et vigende indbyggertal giver ikke meget håb om, at der flytter nye beboere ind i mange af de huse, som allerede er til salg – eller med stor sandsynlighed bliver tomme i de kommende år.

Men frem for bare at acceptere udviklingen, er Snedsted klar med et projekt, Snedsteds Revitalisering 2030. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra foreningen bag projektet.

Projektet skal vise, at byen ikke skal acceptere en fremtid med tiltagende forfald, men at det med en aktiv indsats og en klar plan er muligt at tilpasse den fysiske by til en fremtid med færre indbyggere end dengang, Snedsted havde op mod 1300 borgere og et blomstrende forretningsliv.

- Vi vil sikre, at Snedsted i årene fremover stadig er et godt sted at bo for nogle færre mennesker. Men det kræver en plan for, hvordan vi undgår at få en by fuld af tomme og forladte huse, som der vil blive flere af i takt med at indbyggertallet falder, siger Karl Erik Jensen i pressemeddelelsen.

Snedsted er ikke længere en by i blomstring. Virkeligheden er vigende indbyggertal og tomme huse, og det tager Foreningen Snedsted Revitalisering konsekvensen af med et projekt, som skal vise mulighederne for at tilpasse byen til en ny virkelighed
Snedsted er ikke længere en by i blomstring. Virkeligheden er vigende indbyggertal og tomme huse, og det tager Foreningen Snedsted Revitalisering konsekvensen af med et projekt, som skal vise mulighederne for at tilpasse byen til en ny virkelighed
Foto: Snedsted Revitalisering

Han er formand for foreningen Snedsteds Revitalisering. Med diverse bevillinger i ryggen er der økonomisk grundlag for at gennemføre første del af Snedsteds Revitalisering frem mod 2030 og udstikke retningslinjerne for de kommende årtiers udvikling.

- Her og nu handler det om at få lokal opbakning til projektet, som vi præsenterer på et borgermøde 30. oktober. Succesen afhænger af byens og lokalsamfundets opbakning og accept, så derfor er det vigtigt, at alle har en forståelse for, hvad det er, vi vil, og at det er til fælles bedste, at vi gør en indsats for at sikre Snedsted en bedre fremtid end forfald og tilbagegang, siger Karl Erik Jensen.

Foreningen har allerede planen klar. I første omgang handler det om at skabe nye muligheder for udvikling ved af afvikle noget af den by, som der ikke længere er brug for. Hvordan det kan gøre, skal beskrives af en gruppe studerende fra Arkitektskolen i Aarhus, som næste sommer flytter fysisk til Snedsted. Her skal de, i dialog med blandt andet byens borgere, beskrive seks modeller for, hvordan den centrale del af Snedsted nuværende bymidte kan revitaliseres.

- Modellerne skal være inspiration til en kommende revitalisering. Byen og dens funktioner skal gentænkes med henblik på at gennemføre nogle ændringer, som skaber merværdi for den del af byen, som skal føres videre, siger Karl Erik Jensen.

Det koster at skabe udvikling gennem afvikling af den del af en by, som tiden er løbet fra. Foreningen skønner selv, at en revitalisering som indebærer opkøb af 20 ejendomme i og omkring bymidten i første omgang vil løbe op i 20 til 25 millioner kroner, men over en længere årrække op til 40 millioner kroner.

Snedsted er bare et blandt mange mindre bysamfund i Danmark, som står med den samme udfordring: Byens fysiske udformning passer ikke længere til nutidige og kommende behov, men frem for at reducere byen gennem tilfældige nedrivninger, giver det mening at gøre det ud fra en overordnet plan.

- Foreningen Snedsted Revitalisering vil vise hvordan. Til gavn for Snedsted, men også som et eksempel til efterfølgelse for andre, siger Karl Erik Jensen.