Katrine rapporterer, mens missilerne flyver: - Stemningen er mere presset end nogensinde

Katrine Dige Houmøller kommer fra Thisted, men har de sidste to år boet i den libanesiske hovedstad, Beirut. Her er hun også nu, mens byen bliver angrebet, og hverdagen fra den ene dag til den anden er blevet ændret.

Fotoet til venstre er fra taget af den bygning, hvor 26-årige Katrine Dige Houmøller bor.
Fotoet til venstre er fra taget af den bygning, hvor 26-årige Katrine Dige Houmøller bor.
Foto: Katrine Dige Houmøller/Privat

Der er næsten tomt i Beiruts gader, mens Katrine Dige Houmøller begiver sig rundt i den libanesiske hovedstad. Den park, der normalt er fyldt med familier under træerne og børn, der leger, ligger nærmest øde hen.

I stuerne kører fjernsyn og radioer, mens familier er samlet om dem for at holde sig opdateret på situationen.

Konflikten i Mellemøsten intensiveres lige nu, hvor angreb mellem Israel og den Libanon-baserede militante gruppe Hizbollah, er daglige. Ifølge TV 2 har den israelske generalstabschef, Herzi Halevi, onsdag sagt til israelske soldater, at de skal gøre sig klar til "muligvis at gå ind" i Libanon.

Og selvom der er langt fra Midt- og Vestjylland til Mellemøsten, så påvirker situationen stadig folk fra landsdelen. Både herboende libanesere, men også midt- og vestjyder, der befinder sig i Libanon.

Katrine Dige Houmøller er én af dem. Hun er 26 år og kommer fra Thisted, men har de seneste knap to år boet i den libanesiske hovedstad.

- Stemningen i Beirut er mere presset og anspændt end nogensinde før, fortæller hun.

Hun fortæller, at hun har det okay, omstændighederne taget i betragtning. Meget har ændret sig over de seneste uger, og angrebene mod Libanon er nu det eneste, hun forholder sig til.

- Det tager på kræfterne. Men ellers har jeg det egentlig godt.

I sin lejlighed føler hun sig nogenlunde sikker, som det ser ud lige nu. Herfra kan hun udføre sit arbejde som journalistpraktikant på nyhedsmediet Beirut Today.

Og for libaneserne gælder det også, at de fortsat må passe arbejdet. Der skal også handles ind og mad på bordet, men der er en helt anden tomhed i den store by, end der plejer at være, fortæller hun.

- Libaneserne frygter, hvornår det næste angreb kommer, og hvor det bliver.

Og lige nu er de daglige. Det har ændret Katrine Dige Houmøllers tilværelse i hovedstaden, Beirut. Forleden ringede en af hendes kammerater og sagde, at det føltes som om, hun allerede var rejst ud af landet.

- Mængden af arbejde er helt enorm. Det fylder alt.

Og så er sikkerhedsniveauet blevet et helt andet. 

Torsdag blev hun stoppet, da hun ville tage billeder i byens gader. Noget, hun har gjort utallige gange før i det område, hun bor, der grænser op til et Hizbollah-kontrollet område. 

Flere mænd bad hende dokumentere sin identitet og slette billeder fra gadebilledet på sin telefon. Og så fik hun at vide, at det var bedst, hvis hun gik hjem og holdt sig indenfor. 

- Det siger også meget om alvoren og sikkerhedsniveauet lige nu, siger hun.

Mændene fortalte, at de var fra landets sikkerhedstjeneste, men flere af hendes libanesiske venner fortæller, at der sandsynligvis også kunne være tale om Hizbollah-agenter. 

Uanset hvad, så forklarede mændene, at den nuværende situation betyder, at de er ekstra opmærksomme.

Ifølge TV 2 beskriver EU's udenrigschef, Josep Borrell, eskaleringen mellem Israel og Hizbollah i Libanon som "en nærmest fuldtonet krig".

Samtidigt opfordrer Udenrigsministeriet danskere, der opholder sig i Libanon, til at forlade landet.

Katrine Dige Houmøller fortæller, at flere af hendes bekendte er søgt ud af Beirut og op i bjergene. Og selvom hun overvejer, at det måske også kan blive scenariet for hende, så bliver hun for nu i den by, der er blevet hendes hjem.

- Det vægter højere, at jeg bliver og arbejder som journalist og rapporterer om det, der foregår.

Efter to år i Libanon har hun efterhånden fået sig et netværk. Hun er ikke alene. Der vil være steder, hun kan tage til, og mennesker hun kan række ud til. Og så har hun selv en fornemmelse af, hvor der er sikkert at være, og hvor der ikke er.

0:50
Videoen er også fra den 17. september, hvor adskillige ambulancer har kurs mod Beiruts største hospital.
Foto: Privat / Katrine Dige Houmøller

Nu handler dagene om at holde sig opdateret på, hvor der er droner og kampfly, hvor der er blevet bombet, og hvor mange der er døde. Ting, der ikke fyldte i hendes bevidsthed før, men nu fylder alt.

USA har sammen med en række lande natten til torsdag opfordret til en "øjeblikkelig" våbenhvile mellem Israel og Libanon. Israels udenrigsminister, Israel Katz, har torsdag afvist, at en våbenhvile mellem Israel og Hizbollah kan komme på tale foreløbigt.

For nu må Katrine Dige Houmøller forholde sig til situationen, der hele tiden udvikler sig. Hun beskriver, at hendes kærlighed til Libanon er stor. Til landet og menneskene.

- Jeg forholder mig til, at jeg er okay tæt på der, hvor angrebene sker, så hvis det pludselig trapper op, så må jeg forholde mig til, hvad der så skal ske. Men jeg bliver selvfølgelig ikke for enhver pris, fortæller Katrine Dige Houmøller.