Kirker i små sogne skriger på organister: Nu har uddannelsen i Thy fremgang

Selvom organistforeningen er bekymret, så ser rektor på Kirkemusikuddannelsen i Sydthy lys forude.

Det er ikke nemt for de små sogne at finde uddannede organister til tangenterne.
Det er ikke nemt for de små sogne at finde uddannede organister til tangenterne.
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Det er svært at få folk til at spille orgel. 

Sådan lyder meldingen fra både Organistforeningen og Dansk Organist og Kantor Samfund, der repræsenterer organisterne i folkekirken.

- Det har stået på i flere år, men nu ser vi, at det bliver værre, siger Ingrid Gramstrup, som er formand for Organistforeningen om manglen på organister, som vil tage job i folkekirken.

Der er nemlig flere, der skal på pension, end der er nye, som står klar til at tage over. 

- Vi har nogle store årgange, som går på pension lige nu, og det betyder, at kommer der ikke nye til, så bliver manglen bare værre, siger Ingrid Gramstrup om den bekymring, som foreningen har. 

Størst problem i yderområder og små sogne 

Ingrid Gramstrup peger på, at det især kan være et problem for de mindre sogne i landdistrikterne at finde en god kandidat til et ledigt organistjob. 

- Så vidt, vi kan se iblandt vores medlemmer, så er det mest i yderområderne og i små sogne at problemet er – men et begynder også at brede sig til de større byer. 

En del af problemet er, at det kan være svært for en lille landbykirke at tilbyde en organist et fuldtidsjob og en god løn, mener hun. 

- Man har ikke alle steder råd til at lave organiststillinger, som er fuldtid, eller en deltidsstilling, hvor man er bedre stillet, end tilfældet i dag. Men man skal kunne leve af at være organist, og det kniber i udkantsområderne, fordi sognene er så små, siger hun. 

Savner fast organist i landsbykirker

I Thorning Sogn har det også før knebet med at få besat jobbet som organist. 

Det fortæller Jørgen Andersen, som er del af menighedsrådet i sognet. 

Siden efteråret har de tre kirker Thorning, Vium og Grathe Kirker stået uden organist, og har måttet klare sig med vikarer fra gudstjeneste til gudtjeneste. Selvom den ordning har været god, søger de tre sogne nu samlet en uddannet organist, til at klare arbejdet. 

- Det der er vigtigt for os, det er en fast medarbejder. Det er nemmere for præsterne og os at arbejde med, forklarer Jørgen Andersen.

Men organisterne hænger ikke på træerne, det har menighedsrådet tidligere mærket. 

- Vi har faktisk haft lidt bøvl med det. Det er de her små landsbykirker, som har det svært med at finde kompetente ansøgere, siger Jørgen Andersen. 

Derfor er han spændt på udfaldet, når ansøgningsfristen på jobopslaget udløber i dag, 12.maj, fortæller han og tilføjer at sognet dog har fået en den ansøgninger til stillingen. 

Flere vil uddannes organist

Selvom problemerne kan synes store i folkekirken i øjeblikket, så ser en del af branchen lys forude. 

På Kirkemusikskolen i Vestervig i Sydthy oplever skolen fremgang. Flere vælger uddannelsen som organist og kirkemusiker til. 

Det fortæller rektor Martin Gade, som dog ikke lukker øjnene for den akutte mangel på uddannede. 

- Selvom vi har et fornuftigt optag, så kan vi ikke på kort sigt løse det problem, der er. Det er lidt ligesom at plante juletræer, vi kan plante dem nu, men der går lang tid, før de kan bruges som juletræer, siger han. 

Han håber, at endnu flere unge vil vælge uddannelsen. Som det ser ud nu, udgør unge, som kommer umiddelbart efter gymnasiet, en mindre del af elevsammensætningen, vurderer han.  

Og det er ikke optimalt. 

- Skal man i gang med at spille orgel, er det alt andet lige nemmere, hvis man er ung at koordinere hænder og fødder, forklarer rektoren.