Landmænd frygter at den grønne trepart falder til jorden
Vi er utålmodige og frustrerede over, at der endnu ikke er lavet en aftale på Christiansborg, lød budskabet fra Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning.
Mange landmænd åndede lettede op, da regeringen og flere organisationer i juni præsenterede resultatet af forhandlingerne i den grønne trepart.
Den CO2-afgift på udledninger fra husdyr, som parterne nåede frem til, var ikke så slem, som landmændene havde frygtet.
Men nu er lettelsen afløst af nye bekymringer. Aftalen fra den grønne trepart er endnu ikke vedtaget i Folketinget, og det skabte onsdag frustrationer blandt de knap 400 delegerede på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning Kongrescenter.
- Usikkerheden er noget, man tænker over. Vi havde håbet på, at der var en politisk aftale nu, så vi kunne komme i gang med den grønne omstilling. Vi er klar i landbruget, sagde Morten Agger, der er mælkeproducent ved Lemvig og næstformand i landboforeningen Fjordland.
Formanden for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, efterlyste også handling fra politikerne.
- Vi er meget frustrerede og utålmodige. Der er rigtigt meget godt i den her aftale både for landbruget, naturen, vandmiljøet og biodiversiteten. Samtidig er der en masse landmandsfamilier, der har levet i en uafklaret situation i efterhånden rigtigt, rigtigt lang tid. Og for det tredje er der nogle ret hårde deadlines i aftalen. Tiden går, så vi har brug for at komme ud af startboksene, sagde han.
Når politikerne på Christiansborg endnu ikke er blevet enige, hænger det sammen med, at flere partier i oppositionen mener, at aftalen i den grønne trepart er for uambitiøs.
Og landmændene står ikke alene med deres bekymringer.
Statsminister Mette Frederiksen (S), udtrykte under tirsdagens spørgetime i Folketinget frygt for, at aftalen fra den grønne trepart falder til jorden, og på delegeretmødet i Herning fastslog minister for grøn trepart Jeppe Bruus (S), at forhandlingerne langt fra giver sig selv.
- Jeg forstår godt, at der er en utålmodighed. Omvendt er det også en meget stor aftale. Vi forhandler om 40 milliarder, så mit budskab er, at der altså også er nogle partier, der skal være med til at tage ansvar.
- Kan man forestille sig, at det ender med skrappere krav til landbruget end det, der er aftalt i den grønne trepart?
- Jeg vil ikke stå og forhandle her for åben skærm. Jeg vil bare sige, at vi har gode, konstruktive og også svære forhandlinger, sagde Jeppe Bruus.
Han fastslog samtidig, at han ikke kan se et alternativ til en aftale.
- Hvis ikke vi lykkes, så taber havmiljøet, naturen og dansk landbrug. Derfor er det nu, vi skal tage ansvar i fællesskab.