Protest mod lov om vanvidsbilisme: Gaderæsere forsøgte at spærre motorvejen
Politiet har i løbet af weekenden uddelt stribevis af bøder til unge bilister, der tilsyneladende ønskede at lufte deres utilfredshed med lovstramning.
De mange tilfælde af ulovligt gaderæs i Midt- og Vestjylland i weekenden var tilsyneladende en form for protest mod de stramninger af loven mod vanvidsbilisme, der træder i kraft på onsdag.
Det oplyser politikommissær Jørgen Christensen, der er operativ leder af færdselspolitiet i Midt- og Vestjylland.
Politiet har weekenden igennem været i hælene på en større gruppe unge mennesker, der har været samlet for at køre ræs i flere byer.
Fredag aften forsøgte en gruppe sågar at spærre motorvejen mellem Silkeborg og Aarhus for at køre om kap. Det blev dog forhindret via et samarbejde mellem Midt- og Vestjyllands Politi og Østjyllands Politi.
- At stoppe en motorvej for at køre ræs er helt uacceptabelt. Det kunne have få fatale følger, hvis der var kommet en bilist, som ikke nåede at opdage spærringen, siger Jørgen Christensen.
Protesterne har i weekenden resulteret i adskillige bøder for forskellige overtrædelser af færdselsloven, ligesom nogle biler blev indkaldt til syn. Lørdag blev der uddelt 46 bøder efter gaderæs i Bjerringbro, Hammel og Thorning, og søndag blev det til 62 sager i Viborg.
Fængsel og ubetinget frakendelse
Det er et stort flertal i Folketinget, der har vedtaget de stramninger i færdselsloven, der træder i kraft på onsdag. Stramningen kommer efter flere tilfælde af vanvidsbilisme, der førte til alvorlige ulykker.
Hvis to biler kører om kap ved siden af hinanden, lyder dommen fra onsdag på mindst tre års ubetinget frakendelse af kørekortet og en fængselsstraf - og det er vel at mærke ved første overtrædelse.
Samme straf gælder, hvis man kører mere end 100 procent for stærkt eller over 200 på motorvejen - dertil kommer at politiet så også kan beslaglægge køretøjet.
Midt- og Vestjyllands Politikreds har oplevet en stor stigning i antallet af sager om gaderæs og andre former for hensynsløs kørsel. Faktisk er der tale om mere end en tredobling- fra 59 sager i 2019 til 184 sager i 2020.
- Vores indsats handler i bund og grund om at forhindre, at nogen kommer til skade. Det kan hurtigt gå meget galt, hvis man mister herredømmet, mens man kører om kap. I udlandet er der også eksempler på, at tilskuere til gaderæs kommer til skade. Vi har sager over hele kredsen, og der er en del borgere, der føler sig utrygge, siger Jørgen Christensen.
Der har flere gange været arrangeret streetrace under lovlige og sikre forhold i Midt- og Vestjyllands Politikreds, men på grund af corona-restriktionerne kan det ikke lade sig gøre i øjeblikket.