Kommune bryder reglerne: Reklamerer for privat virksomhed i reklamefilm
Ringkøbing-Skjern Kommune lægger rosende ord og ansigt til Laugesens Haves nye reklamefilm. Men det er i strid med reglerne, påpeger professor i forvaltningsret.
- Her er ingen overdreven luksus, men lige præcis det, vi har behov for: Den gode mad, de gode rammer, de gode faciliteter.
Sådan siger afdelingsleder Per Høgh Sørensen fra Ringkøbing-Skjern Kommune i en reklamevideo, hvor han roser kursuscenteret Laugesens Have i Videbæk. Videoen er lagt op på virksomhedens egen facebookside den 16. december.
Men det er ikke i orden, at kommunen promoverer en privat virksomhed.
Det mener blandt andre SF'eren Niels Rasmussen, der sidder i byrådet i Ringkøbings-Skjern Kommune. Han har set reklamevideoen flere gange og kalder det for:
- Kammerateri, nepotisme – at man tilgodeser nogen frem for andre. Det, synes jeg, er ganske utilstedeligt.
Laugesens Have er et sted, der siden 1998 har været ejet af 3F og i årtier har været hjemsted for kurser.
- Jeg er forundret over, at man som kommune går ud og anbefaler et bestemt kursussted her i kommunen. Der er jo også andre steder, men der går vi ikke ud og laver reklame. Vi skal jo være helt neutrale og objektive, siger Niels Rasmussen.
Ikke en hvilken som helst virksomhed
Også Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, undrer sig over videoen.
- Det er et forholdsvist klart eksempel på en handling, der er i strid med reglerne. Dels er det ikke en offentlig myndigheds opgave at reklamere for private virksomheder, og dels er kommuner underlagt kommunalfuldmagten, der gør, at man ikke må støtte enkelte virksomheder. Det bliver det jo, når man laver sådan en reklamefilm, siger han og fortsætter:
- Det er forholdsvist sjældent, at jeg ser så klare eksempler.
Forstanderen bag Laugesens Have gennem 26 år er Søren Elbæk. Han er også socialdemokratisk viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune og efter eget udsagn slet ikke klar over, at filmen er ulovlig.
- Jeg er ked af, hvis det her ikke er inden for skiven. Hvis det er tilfældet, så bliver den taget af, og det bliver den omgående. Jeg vil gerne påtage mig ansvaret. Jeg har ikke haft den mindste anelse om, at det her ikke var lovmedholdeligt. Hvis jeg havde vidst det, så havde vi ikke gjort det, siger Søren Elbæk og fortsætter:
- I efterrationaliserings lys kan jeg godt se, at det kan misforstås og opfattes uheldigt.
Og selv hvis kommunen har haft en god oplevelse, så er det stadig ikke okay at udtale sig sig med rosende ord, lyder det fra professoren i forvaltningsret.
- Nej, det berettiger ikke til at overtræde de her regler. Der er et forbud, og det gælder også, selv om man måtte mene, at det er en sympatisk eller en god virksomhed, pointerer Sten Bønsing.
Det er en ommer
Borgmester Hans Østergaard (V) påpeger, at kommunen burde have forudset konsekvenserne ved at reklamere for en virksomhed.
- Det lyder da rigtig træls, at man har valgt at gøre det på den her måde. Det handler nok om manglede omtanke. Men man burde da kunne se, at det ikke er holdbart.
Nu bliver reklamefilmen pillet ned, men det er ikke sikkert, at sagen slutter her.
Niels Rasmussen vil nemlig gå videre med sagen i byrådet.
- For mig handler det om fællesskabet – at vi behandler alle ens i vores kommune. Det er så grundlæggende i min politiske karriere, og så kan det ikke nytte noget, at vi går ud og fremmer nogen frem for andre. Vi skal jo kende loven og agere inden for den, siger han.
Forstander på Laugesens Have og byrådsmedlem Søren Elbæk blev valgt ind i byrådet for 32 år siden.
Burde du ikke kende reglerne?
- Jo, det kan du godt sige. Det er da en fodfejl, som jeg har begået. Og det er jeg ked af, siger Søren Elbæk.