Minkavler stod uden job efter lukning: Nu har han fået nyt arbejde

Landets mange minkavlere skal finde en ny levevej efter deres erhverv er blevet lukket. Nogle var allerede nået pensionsalderen, mens andre må starte helt forfra.

2:04
Mange minkavlere har allerede fundet nye jobs. Blandt andre Simon Andersen fra Ådum. Han er kun 22 år gammel - og dermed ifølge ham selv ung nok til at starte helt forfra i arbejdslivet. Langt væk fra landbrug.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

22-årige Simon Andersen fra Aadum ved Tarm var knapt begyndt på sin karriere som minkavler, før drømmen brast.

Han havde sparet op til sin egen farm siden 13-års alderen - men hans anden pelssæson blev den sidste. Nu har han i stedet fået job som arbejdsmand ved en kloakmester.

- Jeg har ikke rigtig mod på landbruget længere, jeg skal ikke ud at drive 300 hektar for at overleve. Så jeg måtte finde på noget andet, siger den unge tidligere minkavler.

Han har som de fleste andre i branchen ikke meget til overs for regeringens beslutning om at nedlægge minkerhvervet i Danmark.

- Dengang hun (Mette Frederiksen red.) sagde det, var jeg gal. Jeg var rigtig gal, og mine forældre syntes vist ikke, jeg var til at være i hus med, siger Simon Andersen.

Jobbet som arbejdsmand i en kloakvirksomhed byder på mange forskellige opgaver.
Jobbet som arbejdsmand i en kloakvirksomhed byder på mange forskellige opgaver.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Han havde regnet med at skulle være minkavler resten af sine dage. Men når det så er sagt, så er han ikke helt utilfreds med sin nye levevej, som han netop er begyndt på.

- Det er meget forskelligt arbejde, og det er dejligt. Hvis det er noget, jeg kan lide, så kan jeg jo bare blive ved, og når vi går og snakker om opgaverne, så tænker jeg ikke så meget på det med minkene, siger han.

Ikke samme muligheder for hjælp

For Simon Andersen var der ingen tvivl - det nytter intet at sidde derhjemme på sin flade, når der er regninger, der skal betales. Så han ringede til kloakmester Hans Buhl.

Og selvom jobbet som kloakarbejdsmand ligger langt fra drømmen om egen minkfarm, udover måske den lejlighedsvise lugt af afføring, kører han på med krum hals.

- Jeg får ingen penge af at ligge derhjemme og ærgre mig, siger han.

Virksomheder rækker ud til tidligere minkavlere

Den form for gåpåmod og eget initiativ er også nødvendigt, lyder det fra Holstebro-Struer Landboforening. Minkavlerne har nemlig som selvstændige erhvervsdrivende ikke de samme muligheder for offentlig hjælp til jobsøgning.

- Når man har et CVR- og et momsnummer har man ikke del i de samme ordninger som almindelige lønmodtagere, siger politisk konsulent Niels Kristian Fruergård.

Niels Kristian Fruergård er optimistisk i forhold til, at minkavlerne og deres ansatte relativt hurtigt finder nyt arbejde.
Niels Kristian Fruergård er optimistisk i forhold til, at minkavlerne og deres ansatte relativt hurtigt finder nyt arbejde.
Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST

Heldigvis går det ifølge landboforeningen rigtig godt for minkavlerne med at finde jobs. Og ikke kun, fordi de selv tager tyren ved hornene.

- Vi har oplevet den rørende situation, at mange af vores virksomheder her i landsdelen rækker ud og tilbyder dem arbejde, siger Niels Kristian Fruergård.